Het basaal metabolisme

Het basaal metabolisme (BMR) verwijst naar de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om in rust te functioneren, zoals ademhalen, de werking van organen en celherstel.

BMR kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, lichaamssamenstelling (vetmassa, spiermassa) en hormonale factoren. Het wordt vaak berekend met behulp van formules zoals de Harris-Benedict-vergelijking.  Deze formule houdt rekening met een aantal van deze variabelen om een schatting van het basaal metabolisme te geven. Schatting is echt een sleutelwoord hier.

Het is belangrijk op te merken dat het basaal metabolisme slechts een deel is van het totale energieverbruik. Naast het basaal metabolisme kunnen ook fysieke activiteit, de thermische effecten van voedsel en andere factoren bijdragen aan het totale energieverbruik.

Is het zinvolle informatie?

Veel belangrijker dan hoeveel je eet is: wanneer je eet en wat je eet!

Lees daarover mijn artikelen over vasten en oervoeding.

Dat neem niet weg dat inzicht in je calorische intake en calorische behoefte soms waardevolle informatie kan opleveren. Het gaat hier echt over wat je ermee doet. De oermens liep niet met een fitness app zijn calorieën te tellen.

Ben je uitbalans geraakt, dan kan het een goede indicatie geven waar je naar toe moet bijsturen.