Diabetes

Diabetes type 2

De oorzaak?

 • bewerkte ongezonde voeding
 • gebrek aan bewegen
 • chronische stress

Inleiding

Volgens het diabetes fonds is diabetes een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Daarnaast zijn er 1.1 miljoen Nederlanders met pre-diabetes. Elke week komen daar nog eens 1.000 mensen bij! Diabetes is geen onschuldige aandoening. Veel mensen met diabetes krijgen te maken met 1 of meer andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekte, problemen aan zenuwen, ogen en slechte wondgenezing. Wereldwijd gaat er iedere 10 seconde iemand dood aan diabetes.  Redenen genoeg om er even bij stil te staan.

Wat is diabetes?

Volgens het diabetes fonds is diabetes iets dat iedereen kan overkomen. Alsof het zomaar uit de lucht komt vallen. Diabetes is een van onze vele welvaartsziekten. Dit maakt diabetes volledig leefstijlafhankelijk. Het fijne hiervan is dat je je kan wapenen tegen diabetes en het ook kan verbeteren.

Insuline is een hormoon dat wordt aan gemaakt in de alvleesklier. Het zorgt voor de opname van glucose uit het bloed in de spiercel. Daar kan het worden verbrand of worden opgeslagen als glycogeen. Cellen kunnen ongevoelig worden voor insuline. Dit gebeurt als er constant insuline in het bloed aanwezig is. Je kunt het vergelijken met het wegfilteren van geluid om ons heen. Bijvoorbeeld het tikken van een klok heel de dag. Het is er wel maar je hoort het niet meer. Bij diabetes zijn je cellen ongevoelig geworden voor insuline en moet de alvleesklier steeds meer insuline gaan produceren om nog een reactie van de cellen te krijgen. Het gevolg; cellen worden steeds ongevoeliger en de alvleesklier raakt uitgeput. De bloedglucosespiegel wordt niet meer goed gereguleerd en de bloedglucosewaarden stijgen. Dit is een groot probleem, want een verhoogde glucosewaarde in het bloed richt orgaanschade aan.

Symptomen van diabetes type 2

Symptomen die veel voorkomen bij diabetes of ongevoeligheid voor insuline zijn onder andere:

 • Verhoogde glucose (suiker) spiegel
 • Verhoogde insuline waarden
 • Slechte wondgenezing
 • Vaak dorst en veel plassen
 • Veel moe zijn
 • Overgewicht
 • Slaap apneu

Reden om diabetes serieus te nemen?

Mensen met diabetes hebben meer risico op andere (chronische) aandoeningen. Zo krijgt bijvoorbeeld tot 43% te maken met hart- en vaatziekten, 40% met nierschade en 34% met schade aan zenuwen.

Waar komt het probleem vandaan?

De grootste boosdoeners zijn: ongezonde voeding, te weinig beweging en veel te veel stress. Het aanbod aan bewerkte, ongezonde voeding neemt als maar toe. De hoge concentratie aan energie en bewerkte koolhydraten die we nu in ons eten vinden komt in de natuur niet voor. Ons lichaam is hier niet op voorbereid.
Je zou kunnen zeggen dat we ten onder gaan aan ons eigen succes. Gemak dient de mens zou je kunnen zeggen, maar ik denk dat wat vaker ongemak op de lange termijn succesvoller kan zijn. Zeker als het gaat over bewegen. Alles is in de buurt, als we ‘ver’ moeten pakken we de auto. De fietsen zijn bijna allemaal ingeruild voor hun elektrisch broertje of zusje. Ons werk is veranderd van handarbeid naar denkwerk. Conclusie; we bewegen te weinig.

De oplossing?

Meer beweging! Nederland is kampioen stilzitten. 25% van de Nederlanders redt het makkelijk om meer dan 8,5 uur per dag te zitten. Daarmee zijn we koplopers in Europa. Als het gaat om bewegen dan is regelmatig bewegen al een belangrijke stap. Maar onderzoek laat ook zien dat niet alleen het gebrek aan bewegen een doodsoorzaak is, maar vooral lang achter elkaar stilzitten. Een uur keihard sporten in de avond maakt je hele dag zitten niet goed. Kom daarom wat vaker van je stoel af. Regelmatig op de dag bewegen maakt je insuline gevoeliger.
Kies voor natuurlijke, onbewerkte voeding. Kies voor OERvoeding, lees hier meer over in mijn artikel OERvoeding. Houd het bij drie maaltijden op een dag of liever implementeer intermittent fasting. Lees hier meer over in mijn artikelen: ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag en vasten. Heel de dag door eten zorgt ervoor dat de alvleesklier heel de dag moet produceren. Dit kan hij niet volhouden. Door de hoeveelheid maaltijden te beperken krijgt je alvleesklier ook zijn verdiende rust.
Stress is functioneel zolang het acuut is en niet lang aanhoudt. Stress programmeert het lichaam voor actie: vechten of vluchten. Je energiehuishouding en dus je bloedglucose hebben een belangrijke rol in deze actiestand. Altijd stress en nooit ontspanning ontregelt de bloedglucose spiegel. In mijn artikel over stress vind je hier meer over.

 

Key take outs

Voeding

Diabetes wordt niet voor niets suikerziekte genoemd. Alhoewel deze naam te simpel is, geeft het wel aan dat koolhydraten (waar onder suiker) van invloed zijn op het probleem. 

Onze voeding verandert in een rap tempo. We eten steeds meer bewerkte voeding en dat heeft duidelijk consequenties. 

Wanneer we eten is net zo belangrijk als wat we eten. Hoeveel we eten weegt daar niet tegen op.

Beweging

Nederland is Europees kampioen stilzitten. Dat is niet bepaald een titel om trots op te zijn. 

We moeten meer gaan bewegen en vooral nuchter bewegen. Vergeet niet om het zitten te onderbreken. 

Bewegen heeft allerlei gezondheidseffecten zoals:

 • verhoging van het algemeen welbevinden
 • verbetering van hart en vaten
 • verlagen van het cholesterol in het bloed
 • verlagen insuline en glucose waarden in het bloed

Dit laatste is van belang als we diabetes willen beïnvloeden.

Stress

Overprikkeling is niet moeilijk te halen in onze maatschappij. Maar deze overprikkeling geeft wel chronische stress. 

Stress (de stress response) is een instelling van het lichaam. Een instelling die is bedoeld voor actie: vechten of vluchten. Het lichaam regelt dit via het zenuwstelsel en hormonen zoals: adrenaline en cortisol. Deze hormonen hebben ook invloed op de glucose waarde in het bloed.

Stress en ontspanning zijn daarom belangrijke onderwerpen bij diabetes.

Zorg voor minder chronische stress en meer ontspanningsmomenten.

Je kan diabetes de baas

Hierboven staat al waardevolle informatie die je kan helpen grip te krijgen op diabetes. Bij wijzijnfysio kunnen we je helpen hier meer structuur in aan te brengen. Zo kan jij diabetes de baas worden.