Diabetes Type 2
Inleiding
Volgens het diabetes fonds is diabetes een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Daarnaast zijn er 1.1 miljoen Nederlanders met pre-diabetes. Elke week komen daar nog eens 1.000 mensen bij! Wereldwijd gaat er iedere 10 seconde iemand dood aan diabetes. Redenen genoeg om er even bij stil te staan.
Wat is diabetes?
Volgens het diabetes fonds is diabetes iets dat iedereen kan overkomen. Alsof het zomaar uit de lucht komt vallen. Diabetes is een van onze vele welvaartsziekten. Dit maakt diabetes volledig leefstijlafhankelijk. Het fijne hiervan is dat je je kan wapenen tegen diabetes en het ook kan verbeteren.
Insuline is een hormoon dat wordt aan gemaakt in de alvleesklier. Het zorgt voor de opname van glucose uit het bloed in de spiercel. Daar kan het worden verbrand of worden opgeslagen als glycogeen. Cellen kunnen ongevoelig worden voor insuline. Dit gebeurt als er constant insuline in het bloed aanwezig is. Je kunt het vergelijken met het wegfilteren van geluid om ons heen. Bijvoorbeeld het tikken van een klok heel de dag. Het is er wel maar je hoort het niet meer. Bij diabetes zijn je cellen ongevoelig geworden voor insuline en moet de alvleesklier steeds meer insuline gaan produceren om nog een reactie van de cellen te krijgen. Het gevolg; cellen worden steeds ongevoeliger en de alvleesklier raakt uitgeput. De bloedglucosespiegel wordt niet meer goed gereguleerd en de bloedglucosewaarden stijgen. Dit is een groot probleem, want een verhoogde glucosewaarde in het bloed richt orgaanschade aan.
Symptomen van diabetes type 2
Symptomen die veel voorkomen bij diabetes of ongevoeligheid voor insuline zijn onder andere:
- Verhoogde glucose (suiker) spiegel
- Verhoogde insuline waarden
- Slechte wondgenezing
- Vaak dorst en veel plassen
- Veel moe zijn
- Overgewicht
- Slaap apneu
Reden om diabetes serieus te nemen?
Mensen met diabetes hebben meer risico op andere (chronische) aandoeningen. Zo krijgt bijvoorbeeld tot 43% te maken met hart- en vaatziekten, 40% met nierschade en 34% met schade aan zenuwen.
Waar komt het probleem vandaan?
De grootste boosdoeners zijn: ongezonde voeding, te weinig beweging en veel te veel stress. Het aanbod aan bewerkte, ongezonde voeding neemt als maar toe. De hoge concentratie aan energie en bewerkte koolhydraten die we nu in ons eten vinden komt in de natuur niet voor. Ons lichaam is hier niet op voorbereid.
Je zou kunnen zeggen dat we ten onder gaan aan ons eigen succes. Gemakt dient de mens zou je kunnen zeggen, maar ik denk dat wat vaker ongemak op de lange termijn succesvoller kan zijn. Zeker als het gaat over bewegen. Alles is in de buurt, als we ‘ver’ moeten pakken we de auto. De fietsen zijn bijna allemaal ingeruild voor hun elektrisch broertje of zusje. Ons werk is veranderd van handarbeid naar denkwerk. Conclusie; we bewegen te weinig.
De oplossing?
Meer beweging! Nederland is kampioen stil zitten. 25% van de Nederlanders redt het makkelijk om meer dan 8,5 uur per dag te zitten. Daarmee zijn we koplopers in Europa. Als het gaat om bewegen dan is regelmatig al een belangrijke stap. Maar onderzoek laat ook zien dat niet alleen het gebrek aan bewegen een doodsoorzaak is, maar vooral lang achter elkaar stilzitten. Een uur keihard sporten in de avond maakt je hele dag zitten niet goed. Kom daarom wat vaker van je stoel af. Regelmatig op de dag bewegen maakt je insuline gevoeliger.
Kies voor natuurlijke, onbewerkte voeding en houd het bij drie maaltijden op een dag. Heel de dag door eten zorgt ervoor dat de alvleesklier heel de dag moet produceren. Dit kan hij niet volhouden. Door de hoeveelheid maaltijden te beperken krijgt je alvleesklier ook zijn verdiende rust.
Stress is functioneel zolang het acuut is en niet lang aanhoudt. Stress programmeert het lichaam voor actie: vechten of vluchten. Je energiehuishouding en dus je bloedglucose hebben een belangrijke rol in deze actiestand. Altijd stress en nooit ontspanning ontregelt de bloedglucose spiegel.
Je kan diabetes de baas
Hierboven staat al waardevolle informatie die je kan helpen grip te krijgen op diabetes. De fysiotherapeuten bij wijzijnfysio kunnen je helpen met beperkingen die je bewegen in de weg zitten.
Voor meer informatie over een totaalpakket diabetes de baas klik hier.