Schep de emmer leeg
Inleiding
We kennen allemaal het spreekwoord: de druppel die de emmer doet overlopen. In de praktijk wordt te vaak naar de druppel gezocht. “Als ik dat ene dingetje niet had gedaan, dan had ik nu geen last gehad van…” hoor je klanten vaak zeggen. Mensen hebben vaak al jaren overbelastingklachten, maar zijn zich daar niet van bewust. Als ze dan ‘ineens’ ergens last van hebben, geven ze daar vaak de meest simpele dingen de schuld van. Bijvoorbeeld het doen van een klusje in huis, zoals de woonkamer witten. Dan hebben ze ‘ineens’ last van hun schouder. Maar is dit nou realistisch?
Er is een emmer
Of spreken we hier over de welbekende druppel die de emmer doet overlopen?
De emmer is een metafoor voor wat we allemaal kunnen hebben. Op het moment dat de emmer vol zit of zelfs overloopt, dan is er al heel wat gebeurd (of je hebt een klein emmertje).
Wat vult de emmer?
We hebben maar 1 emmer waar we alles waar we gedurende de dag, week, maand mee te maken krijgen, in kwijt moeten. Denk bijvoorbeeld aan: veel zitten, slechte eetgewoontes, stress, verkeerde houding, doelloos zijn. Maar ook; sporten, werken, en je sociale contacten. Langzaam vult jouw emmer zich en als je de emmer niet af en toe leegschept, dan loop je het risico een keer tegen die druppel aan te lopen. Bijvoorbeeld als je dat ene klusje in huis doet, waarna je een fysieke klacht hebt. Of als je in huilen uitbarst op je werk omdat het ‘allemaal te veel is’.
Oorzaak & gevolg
Als je emmer al flink vol zit met alles wat je hebt meegemaakt, klinkt het dan logisch dat je een ‘muisarm’ hebt opgelopen van een werkdag lang een lichtgewicht plastic muis heen en weer te schuiven? Als je lichaam en geest als een geheel ziet en kijkt wat jij in je emmer hebt zitten, zie je waarschijnlijk dat jouw emmer al behoorlijk vol zat, net voordat je die vervelende ‘muisarm’ op liep.
Je emmer was vol, en er was iets wat de emmer deed overlopen waardoor je een klacht hebt opgelopen.
Denkfout
Een veelgemaakte denkfout is, dat als je last hebt van je spieren, je automatisch de oorzaak zoekt in de bewegingen die je hebt gemaakt. Of als je last van je buik hebt? Dan heb je vast iets verkeerds gegeten. Kun je die gedachtegang loslaten en je lichaam en geest als een geheel zien? Met de emmer metafoor kunnen we dan tot een veel breder inzicht komen. Het gaat er dan namelijk niet om te zoeken naar die éne druppel en het oplossen van die specifieke klacht. Het gaat dan om te kijken naar je emmer en die te legen. Dan pak je de klacht breder aan en is de kans op een volgende druppel veel kleiner.
Hoe leeg je je emmer?
Jij weet zelf het beste waarmee je emmer is gevuld en het goede nieuws is, dat je zelf invloed hebt op de inhoud van je emmer. Ervaar je stress? Probeer die te verminderen door te ontspannen, bijvoorbeeld met mindfulness of meditatie. Eet je vaak ongezond? Maak gezondere keuzes. Ben je fysiek inactief? Kom vaker in beweging.
Kun je niet alles tegelijk veranderen? Dat hoeft ook zeker niet. Ga op onderzoek uit waar jij nu de grootste winst kan halen en ga daar experimenteren. Dat hoeft dus niet het gebied te zijn waar je klachten ondervindt. Hoe meer je op verschillende gebieden goede keuzes maakt, hoe leger de emmer wordt en hoe groter de belastbaarheid.
Onthouden
Onthoud dat je gezondheid afhankelijk is van alle keuzes die je maakt. De bekende druppel in de uitdrukking ‘de druppel die de emmer doet overlopen’ is dus uiteindelijk helemaal niet zo belangrijk. Vraag jezelf in plaats daarvan af: Waarom of waardoor zit mijn emmer vol?
Hulp nodig?
Bij wijzijnfysio gaat over het geheel, de connecties maken en blijvend resultaat creëren. Heb je hulp nodig dit geheel in kaart te brengen, een stappenplan te maken en gewoontes blijvend te veranderen? Neem gerust contact met me op. .