Fysiotherapie loont

Better in is Better out (waarom eerst zonder operatie behandelen nooit weggegooid geld is) 

Inleiding 

In de praktijk zien wij dagelijks mensen die hulp willen bij het revalideren na een operatie. Nieuwe knie, nieuwe heup of een hartoperatie bijvoorbeeld. Dit is gelukkig heel normaal en wordt ook vergoed uit de basis verzekering (helaas wel pas vanaf de 21ste behandeling ). Maar heel zelden krijgen we de vraag om voorafgaand aan de operatie iemand fitter te trainen. Toch zijn er al aardig wat studies die de winst van trainen voor een operatie aantonen.  

Probeer het eerst maar bij de fysiotherapeut. 

Misschien herken je deze zin wel. Je gaat met je probleem naar de huisarts, via de huisarts naar de orthopeed en die zegt vervolgens: probeer het eerst maar bij de fysiotherapeut. Je zat waarschijnlijk niet te wachten op een operatie, maar je had wel gehoopt dat de orthopeed iets zou doen. Je kan het beste eerst met de hulp van de fysiotherapeut proberen van je klachten af te komen. Dit zijn de redenen waarom.  

Hoe goed onze artsen ook zijn, je kan maar beter niet in je lichaam definitieve veranderingen hebben. Eenmaal geopereerd is er geen weg meer terug. Je bent misschien wel van je klacht af, maar er is vaak ook een keerzijde. Operaties zijn vaak ingrijpende gebeurtenissen die soms gepaard gaan met achteruitgang in fysiek, mentaal en sociaal functioneren.  

Mensen die met een goede conditie een operatie in gaan, lopen minder kans op complicaties en herstellen sneller dan mensen bij wie de fysieke gesteldheid minder goed is. Het klinkt bijna te logisch en toch is er onderzoek naar gedaan (en bevestigd). Maar hoe krijg je een betere conditie als je lichaam je plaagt met kwalen en pijn? Dat is vaak een creatief proces waar de fysiotherapeut je goed in kan begeleiden. 

Een spoedig herstel is niet alleen afhankelijk van de letterlijk fysieke fitheid vooraf. Weten wat je te wachten staat en de oefeningen die je na de operatie moet doen, al geoefend hebben voor de operatie, geeft je een enorme voorsprong. De motoriek of de aansturing vanuit ons brein naar het lichaam is ook iets dat we (weer) moeten leren. Vaak is bewegen al ruime tijd niet of nauwelijks gebeurd waardoor dit geen normaal gedrag meer is. Vooraf oefenen met de therapeut op bewegingen waarvan wij als fysiotherapeut weten dat ze na je operatie moeilijk zijn, geeft jou een motorisch voordeel. 

Een juiste mindset is belangrijk. Ik bedoel hier iets anders mee dan de vorige alinea. Veel mensen zullen herkennen dat na het sporten er altijd een goed en energiek gevoel is. Je krijgt steeds meer zin om weer te gaan sporten. Toch is het soms best moeilijk om van je luie stoel op te staan. Zeker als je al lang het goede gevoel van sporten of bewegen niet hebt ervaren. Zet je zelf alvast in de juiste mindset van sporten en bewegen voor de operatie, dan is de kans groot dat je echt zin hebt in je revalidatie! 

Maar ik heb echt pijn als ik nu beweeg 

Dat kunnen wij ons echt heel goed voorstellen. Zeker als er bijvoorbeeld flink artrose in een gewricht zit. Bedenk dat je over het algemeen en op de langere termijn meer last krijgt door inactiviteit dan door activiteit. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Daarnaast bestaat je lichaam uit meer dan bijvoorbeeld de knie waar je pijn hebt. Je spieren, pezen, longen en hart, alles wordt minder fit als je alleen luistert naar de schreeuwende minderheid. 

Wat moet je onthouden 

Of er nu een operatie gepland staat of je de keus hebt tussen eerst proberen met fysiotherapie en dan pas opereren. Het is nooit zonde van tijd en geld om de fysiotherapeut in te schakelen. Hoe fitter je een operatie ingaat, hoe beter je er uit komt en hoe sneller je herstelt. Mocht een testtraject van fysiotherapie dus niet het resultaat geven dat we hadden gehoopt, heb je altijd nog het voordeel van better in, is better out! 

Staat er een operatie gepland? 

Neem gerust contact met ons op. Dan kunnen we samen zorgen dat je een super herstel hebt.