Fysiotherapie tijdens de corona maatregelen

Share on facebook
Share on linkedin

De zorg gaat door. We hebben er gisteravond met z’n allen voor geklapt. Onze beroepsvereniging de KNGF heeft ons opgeroepen door te gaan. Tevens hebben zij bij de minister het belang van de continuïteit van fysiotherapeutische zorg aangekaart. Kernpunten van de visie zijn:

Fysiotherapeuten moeten zoveel mogelijk door kunnen werken om daarmee ook een bijdrage te kunnen leveren aan deze crisis.

Het wegvallen van fysiotherapie zal gevolgen hebben voor het bewegen van mensen met nadelige gevolgen voor zelfstandigheid.

Uitvallen van deze zorg heeft al gevolgen voor patiënten, maar zal ook toenemende druk veroorzaken bij een al overbelast zorgsysteem.

Wij van wijzijnfysio zijn het hier helemaal mee eens. Wij hebben verschillende belangen die door elkaar lopen. De prioriteit van de overheid om een enorme hoeveelheid corona besmetting in een keer te voorkomen. Daar boven op dan de prioriteit om iedereen van goede zorg te kunnen blijven voorzien en dat allemaal met het oog op onze eigen gezondheid en die van onze cliënten.

We proberen zo goed mogelijk in te schatten hoe onze eigen gezondheid en die van de cliënt die binnenkomt ervoor staat en zullen steeds weer beslissen wat verstandig lijkt. Wij verwachten dat onze cliënten dit zelf ook doen. De boodschap daarbij is vooral wees geen gevaar voor anderen. Fysiotherapie is informatie en advies geven, samen oefenen en bewegen, maar ook aanraken en daar deinzen we nog niet voor terug.

Bewegen is fantastisch voor onze weerstand legt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder maar weer eens uit in een artikel in het AD. Een goed artikel met een goede boodschap; ‘blijf bewegen’. Onze ervaring uit eigen observaties zijn positief. Wij hebben een hond en zijn vaak buiten in weer en wind. We lopen bijna altijd 15.000 stappen per dag in de frisse buiten lucht. Meestal komen we niet zoveel mensen tegen en vaak dezelfde. Nu? Wij kunnen met zekerheid zeggen dat we nooit zoveel mensen tegen komen tijdens onze wandelingen als de afgelopen paar dagen. Los van het virus zelf, zou het zomaar eens kunnen zijn dat we nog nooit zo gezond zijn geweest als de komende weken.

Het corona virus krijgt voor elkaar dat wat wij als fysiotherapeuten nog niet voor elkaar hebben gekregen. Het zet ons weer in beweging en zelfs niet alleen dat, maar in de mooie blijkbaar steeds schoner wordende lucht. Zo schrijft het NOS in een artikel dat de luchtkwaliteit in China zichtbaar vanuit de ruimte schoner is geworden. Verwacht wordt dat zelfs in Nederland de lucht kwaliteit zichtbaar gaat verbeteren.

Zorg voor jezelf en voor elkaar, bouw aan een bovenmenselijke weerstand. Laat je hiervoor inspireren door prachtige artikelen van Oersterk en Ortho.