Inleiding
J. Peterson: You are ok the way you are, that’s what we tell young people. But there is nothing worse that you can tell somebody who is young, then that. Especialy when they are misserable, you know misserable and aimless. Well I am misserable, and aimless, sometimes suicidal and nihilistic and I don’t have any direction in my life and… well you are ok the way you are.. They dont want to hear that! They want to hear you are useless, you know nothing you haven’t got started, you got 60 years to put yourself together and God only knows what you can become. And that message is so much more powerful. It’s such an attack but it’s so positive. Because there is faith there in the potential in the person rather then in the misserble actuallity that happens to be manifesting there in the moment.
Je bent niet ok zoals je bent. Eigenlijk is er niets ergers dan dat tegen iemand of vooral jezelf zeggen. En al helemaal als je niet gelukkig bent. Niet gelukkig, doelloos, nihilistisch, depressief en geen idee over de zinvolle invulling van de rest van je leven. Maar ach… je bent ok zoals je bent… Dat is niet wat je wilt horen en ook niet wat je nodig hebt als je je zo voelt. Een schop onder je reet, of een zet in de juiste richting. “Zo ben je nutteloos”, Je komt nog maar net kijken”, “Je hebt nog alle tijd om je te ontwikkelen”. Op het moment bijna een aanval, maar met zo een grote positieve intentie en zo veel vertrouwen in de potentie van iemand om te groeien. In plaats van aanwezig zijn in de ellende die toevallig is op dat moment.
Goede voornemens
En dit is wat goede voornemens zo krachtig maakt. Het is een eerste zet in veranderen naar een betere versie van jezelf te zijn. Voortkomend uit de erkenning van een ontevredenheid over op zijn minst een aspect van jezelf in plaats van een haast lijdzaam ondergaan van jezelf zijn. Tegelijkertijd een geloof in jezelf dat je beter kan!
Nu tegen het einde van het jaar komen de goede voornemens weer tevoorschijn. Helaas ook de negatieve bestempeling van de toetsenbord leefstijl helden die het allemaal al goed voor elkaar lijken te hebben. “Je hoeft toch niet te wachten met beter voor jezelf te gaan zorgen” , “Waarom zou je pas in januari stoppen met roken” , enzovoorts. En ja dat klopt. Maar als de wisseling van een jaar voor jou een mooie start is van iets, dan is daar niets mis mee.
Planning
Ik zal je vertellen waarom het juist goed kan zijn even te wachten voor je begint. Veel goede voornemens zijn goede intenties maar hebben nog geen plan. Om succesvol te zijn heb je een plan nodig. Je plan bevat bijvoorbeeld:
- Wat ga je precies doen?
- Wanneer ga je het doen?
Planning is everything. Hoe meer je plant hoe groter de kans op succes. Maak je plan zo uitgebreid mogelijk.
Schrijf het op! Als je het opschrijft maak je het echt. Begin eens met opschrijven waarom je wilt veranderen. Waar sta je nu en waarom doet dat ‘pijn’? Creëer noodzaak om te veranderen. Vaak blijven we hangen in situaties die niet ideaal zijn, maar ‘je hebt het toch ook niet slecht’. Als je dat blijft zeggen tegen jezelf, waarom zou je dan inzet hebben om te veranderen. Maak er een journal van. Begin het journal met je doel en waarom je dat wilt. Besteed vervolgens een pagina aan elke dag. Schrijf op wat je hebt gedaan om je doel waar te maken
Nu tegen het einde van het jaar komen de goede voornemens weer tevoorschijn. Helaas ook de negatieve bestempeling van de toetsenbord leefstijl helden die het allemaal al goed voor elkaar lijken te hebben. “Je hoeft toch niet te wachten met beter voor jezelf te gaan zorgen” , “Waarom zou je pas in januari stoppen met roken” , enzovoorts. En ja dat klopt. Maar als de wisseling van een jaar voor jou een mooie start is van iets, dan is daar niets mis mee.
Hulpbronnen en valkuilen
De kans op succes is vele malen groter als je je in een faciliterende omgeving bevindt. Bijvoorbeeld door je te omgeven met mensen die zijn of hebben wat jij wilt zijn of hebben. Zo kan je van ze leren en je optrekken aan die personen. Je kan dit opnemen in je plan als hulpbronnen. Je kan ook inschattingen maken van situaties en personen die je waarschijnlijk helaas niet gaan helpen en zelfs je proces ondermijnen. Plan je strategieën voor deze situaties en reacties op die personen zodat je die valkuilen onder controle hebt.
Het Proces
Je zet jezelf een doel. Eenmaal behaald is dat je resultaat. Maar het proces is het belangrijkste. Zeker als het gaat om resultaat dat alleen behouden blijft als je het proces blijft volgen.
Het proces is bijvoorbeeld de gezonde leefstijl.
How big are you going to play this game?
Met welke mindset ga jij van start?
Optie 1
Speel zodat je niets te verliezen hebt. Niet te veel inzet in een keer. Niet te hard van stapel. Voorzichtige stapjes, bij het vertrouwde en bekende blijven.
Optie 2
Speel om te winnen. Je inzet is zoveel als mogelijk volledige overgaven om je doelen waar te maken. “Alles wat ik nu nog niet kan of begrijp, leer ik vanzelf bij”.
Als je denkt dat optie 1 slow and steady progress is, dan heb je het mis. Als je geen volledige inzet geeft aan de doelen die jij belangrijk vindt, dan zet je je zelf op om te verliezen.
Ben jij klaar voor het nieuwe jaar?
Geloof in de potentie van jezelf dat je steeds weer een betere versie van jezelf kan zijn. Maak een plan en zoek je hulpbronnen.
Zoek je nog een hulpbron? Laat ons je helpen, met fysiotherapie en leefstijl coaching in bewegen, eten, ontspannen en de juiste mindset!