Het grote probleem van diëten

Probleem 1: diëten is tijdelijk.

Probleem 2: (crash)diëten zijn niet sustainable.

Probleem 3: (crash)diëten zorgen voor hormonale disbalans.

Probleem 4: de hele dag kleine porties belemmert het aanspreken van de reserves.

Probleem 5: het gaat om hoeveel we eten.

Probleem 6: een dieet gaat alleen over eten.

Probleem 7: de focus ligt op het resultaat.

Inleiding

Je wilt afvallen, wat nu? Er zijn zoveel verschillende diëten. Welke moet je kiezen? Of moet je er wel een kiezen? Heel veel diëten werken namelijk niet, of zelf averechts. Waarom is dat zo?

Regels

Je vindt jezelf te dik en je zoekt een dieet. Je volgt gewoon de regels en valt af, hopelijk. Maar dan? Je doel is behaald. Meestal niet helemaal, maar je zat er voldoende in de buurt om jezelf te gunnen terug te gaan naar ‘normaal’. Langzaam of snel kom je weer terug op het gewicht wat je had voor het dieet. De oplossing is simpel; je doet het dieet gewoon weer, toch? Op deze manier ‘jojo’en we er flink op los en vaak met een overall stijgende lijn.

Het probleem is meestal niet dat een dieet niet werkt, maar dat we teruggaan naar de oude ongezonde gewoontes die ons hebben gemaakt zoals we zijn. Het probleem van diëten is de tijdelijkheid.

Probleem 1: diëten is tijdelijk

Dus altijd het dieet blijven volgen dan maar? Nee, de meeste ‘afval’ diëten zijn geen gezonde basis. 900kcal per dag is niet houdbaar/sustainable. Daarnaast is niet de grote van de portie het belangrijkste probleem van ons voedingspatroon, maar de ongezonde meuk die op het bord ligt. Er zit ook een adertje onder het gras wanneer je met diëten aan de slag gaat die je hoeveelheid eten drastisch verminderen. Lees maar verder.

Probleem 2: (crash)diëten zijn niet sustainable

Perfect gebouwd op overleven

“Ik heb een langzame stofwisseling”. Nee, je bent erg efficiënt met energie. In een omgeving waar energie schaars is, geeft het efficiënt om kunnen gaan met kostbare energie de meeste kans op overleven. Dat betekent dat je minder hoeft te eten. Vergelijk het met een auto. Een zuinige efficiënte auto rijdt meer kilometers met dezelfde hoeveelheid brandstof dan zijn inefficiënte tegenhanger. Dit is positief, minder tanken is minder kosten! Je moet dan wel minder tanken, anders stroomt de tank over.

Het grote verschil tussen een auto en het menselijk lichaam is dat wij tot op zekere hoogte trainbaar zijn om efficiënter te worden als er minder beschikbaar is. In tijde van schaarste kunnen overleven met minder. Een ander verschil is, dat als we blijven tanken we het volume van de tank groter maken (een vetvoorraad aanleggen). Wij mensen lopen niet snel over…

De trainbaarheid om efficiënter te worden, wordt aangesproken als we een lange periode erg weinig voeding tot onze beschikbaarheid hebben. De schildklier, die als thermostaat van het lichaam kan worden gezien, gaat de verbranding van het lichaam aanpassen en zorgt ervoor dat er geen energieverspilling meer plaats vindt. Daarnaast zorgt het lichaam ervoor dat we heel efficiënt worden in het opslaan van de voeding die wel binnenkomt. Daarom kom je na een intensief dieet makkelijk weer op je oude gewicht en waarschijnlijk een beetje meer.

Heb jij al veel (crash)diëten gevolgd, dan is het goed mogelijk dat je schildklier je in standje hongerwinter heeft gezet. Een heftige beperking op de hoeveelheid eten zorgt ervoor dat het lichaam te weinig energie, vitamines en mineralen heeft om op lange termijn optimaal te kunnen functioneren. Belangrijk is nu eerst in stapjes meer te gaan eten tot er een normale hoeveelheid voeding wordt gegeten en er een nieuwe balans is ontstaan. De schildklier moet het weer toestaan dat er energie wordt uitgegeven.

Probleem 3: (crash)diëten zorgen voor hormonale disbalans

Het gaat erom welke soort calorie je nuttigt

Nee, dit is werkelijke de grootste flauwekul.

Er bestaan niet verschillende soorten calorieën. Degene die dat zegt weet niet goed wat een calorie is (of gebruikt verkeerde taal).  Calorie is een eenheid voor energie. Het kan simpelweg niet goed of slecht zijn, het is. Energie komt vrij bij verbranding. In dit geval verbranding van je voeding. De voedingskeuzes die je maakt kunnen zeker wel goed of slecht zijn. Het is de energiebron die slecht is, niet de calorie. Lees hier meer over in: het mysterie van de calorie.

Calorische restrictie

Niemand komt aan van een hap lucht. En het is voor het lichaam onmogelijk vetweefsel aan te maken uit niets. Dus ergens is er een onbalans tussen wat erin gaat en wat er uit gaat. Maar moet je dat bezien vanuit calorieën? We hebben in de vorige alinea en in mijn andere artikel kunnen zien dat calorieën in termen van voeding niet zoveel zeggen. Om af te vallen moeten we zorgen dat de reserves van het lichaam worden aangesproken. Er moet meer van de reserves worden verbruikt dan dat er wordt opgebouwd. Daarnaast moeten we zorgen dat er voldoende energie is om optimaal te functioneren.

Een kilo vet is het equivalent van 9000 kcal aan energie, maar elke kilo lichaamsvet kan slechts 70 kcal aan energie per dag vrijgeven.

Vasten werkt

“Calorische restrictie” werkt niet, maar intermittend fasting wel? Ja dat klopt. Bij intermittent fasting eet je voor een groot gedeelte van de dag niet. Hierdoor kan het lichaam gebruik maken van de vetreserves voor energie. Terwijl er uiteindelijk voldoende gegeten wordt voor optimaal functioneren, maar niet zoveel dat alle reserves weer worden gevuld.

Het is het tegenovergestelde van vele kleine maaltijden over de dag verspreid. Heel de dag kleine beetjes eten zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel elke keer als je eet. Met de bloedsuikerspiegel stijgt de insuline en insuline remt het vrijmaken van vetzuren uit de vetcellen. Je komt niet in een hormonale positie om reserves aan te spreken. Wat je wel lukt op die manier is uitputting van de alvleesklier.

Probleem 4: de hele dag kleine porties belemmert het aanspreken van de reserves

Het standaard dieet

Een groot deel van het probleem, overgewicht, is wat we eten. Terwijl de oplossing in diëten te veel wordt gezocht in hoeveel we eten. In de natuur vind je geen bewerkt voedsel. Bewerkte voeding is een product van fabrikanten die werken met parameters als: (te) lekker, houdbaar, massaproductie, kosten efficiënt, marketing en winst. Als we gezonder, fitter en slanker willen zijn moeten we terughoudend worden met bewerkte voeding. Helaas is er veel van deze ongezonde voeding terug te vinden in gepromote voedselpiramides en -schijven.

Probleem 5: bij diëten gaat het om hoeveel we eten.

De enige mensen die minder bewegen dan de moderne kinderen, zijn de moderne volwassenen.

Overtrainen

We bewegen veel te weinig. Dat is een gegeven. In die luie wereld is het gevaarlijk om iets te zeggen over te veel trainen. Net zoals mensen een oplossing zoeken in een uithongerend dieet, zijn er mensen die ineens 7 dagen in de week uren trainen. Dit is niet de gebalanceerde oplossing en ook niet houdbaar/sustainable. Trainen, sporten en bewegen zijn een onmisbaar element van een gezonde leefstijl. Maar dat is voldoende rust en goede slaap voor herstel ook. Deze momenten van herstel kosten energie. Deze energie komt van vetverbranding. Zonder deze voorwaarde is geen opbouw mogelijk. Overtrainen leidt tot overbelasting, uitputting en hormonale disbalans. Let wel; dit gaat echt over de extremen. Dat is niet een dagelijkse wandeling en een paar flinke HIIT-sessies per week op de sportschool.

Probleem 6: een dieet gaat alleen over eten.

Doen en blijven doen

Hier komt de kern van het zogenaamde probleem. De regels van het dieet volgen tot die kilo’s eraf zijn, maar dan? Een dieet legt de focus op het resultaat. Leg je focus op het proces en niet op het resultaat.

1. Doen

Heb je een plan? Wat ga je doen? Zie het lijstje van punten hieronder. 

2. Blijven doen

Welke beweegredenen heb jij om deze stappen te maken? Zijn deze beweegredenen sterk genoeg om te veranderen? Vind je ze wel belangrijk genoeg?

De meeste mensen vinden zwaar zijn niet erg genoeg. Daarom is alleen het doel om af te vallen niet sterk genoeg. Het is niet zozeer gewicht verliezen om gezond te worden, maar vooral gezond worden en daarom gewicht verliezen. Anders gezegd: Je zou je voedingsgewoonte niet aan moeten passen om af te vallen, maar om gezonder te zijn. Zoek de motivatie in redenen om gezond te zijn en te blijven. 

Probleem 7: de focus ligt op het resultaat.

Wat te doen?

Zeggen dat diëten niet werkt is niet hetzelfde als zeggen dat afvallen niet kan. Slechte ongezonde gewoonten moeten worden omgebogen naar gezonde gewoonten. Daarbij is het van belang om de volgende punten te verwerken.

  1. Eet oervoeding
  2. Intermittend fasting
  3. Goede kwaliteit en voldoende slaap
  4. Een gezonde darmflora
  5. Zorg voor ontspanning, ofwel geen chronische stress
  6. Sport, train en beweeg
  7. Een goede ademhaling

De enige manier om blijvend af te vallen is om uit je ongebalanceerde leefstijl te stappen.

Slot

Gezond gewicht is een bijwerking van een gezonde leefstijl. Afvallen moet je doen zonder hormonaal uit balans te raken. Het gebruik van onnatuurlijke shakes en afslankpillen dient vermeden te worden, even als kwalijke operaties.