last van brandend maagzuur?

Inleiding

Bij brandend maagzuur voel je de zure maaginhoud branden in de slokdarm. Er is een reflux (het terugkomen van de maaginhoud in de slokdarm). De slokdarm is niet beschermd tegen het zuur met een dikke slijmvlieslaag. De maagwand wel en bij goed functioneren van deze slijmlaag heb je dus geen last van de zure inhoud. De last van brandend maagzuur wordt vaak veroorzaakt door een te kort aan… maagzuur! Vreemd? Lees maar verder.

Maagzuur waarom?

Laten we eens beginnen met een korte samenvatting waarom het hebben van maagzuur gunstig is. De maagsappen bestaan uit water, slijm, zoutzuur, enzymen en intrinsic factor. Maagzuur is een belangrijke barrière tegen ziekteverwekkers. Daarmee is het onderdeel van de aangeboren eerste lijn van het immuunsysteem. Daarnaast is het een zuur een belangrijke stap in het verteringsproces. Zonder goed verteringsproces is er een slechte opname van voedingsstoffen uit ons eten en dreigt er een te kort van eiwitten (aminozuren), vitamine (B12, vitamine C) en mineralen. Een goede reden om niet met maagzuurremmers aan de slag te gaan.

Een kwestie van hormonen

Gastrine is het hormoon dat ervoor zorgt dat maagzuur geproduceerd gaat worden. De stimulans om gastrine aan te maken komt van histamine en acetylcholine, neurotransmitters van het brein. Het ruiken, zien of proeven van eten start dit proces. Wanneer de maag uitgerekt wordt door eten, wordt maagzuur afgegeven aan de inhoud. Gastrine is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het slijmvlies ter bescherming.

Een tekort

Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken die kunnen leiden tot een tekort aan maagzuur.

We zien dat het ruiken, zien of proeven van eten al het proces van productie op gang brengt. Een verminderde prikkeling van de zintuigen kan een rol spelen bij de verminderde productie van maagzuur. Denk maar eens aan het feit dat veel maaltijden snel en tussen de bedrijven door naar binnen geschrokt worden. Daar zit ook een volgende stoorzender. Altijd maar bezig en altijd maar stress. De stof acetylcholine wordt alleen maar aangemaakt in rust. Een forse consumptie van linolzuur (omega 6) remt de aanmaak van histamine. Veel mensen gebruiken anti-histamine medicatie voor bijvoorbeeld hooikoorts. Mede door de haast kauwen de meesten mensen ook niet goed. Grotere brokken voeding komen in onze maag en het maagzuur heeft meer tijd nodig om deze brokken te verteren.

Het lichaam is niet in staat om elk proces constant actief te houden. Het heeft rust nodig, ook in het spijsverteringssysteem. Zodra de voeding de maag verlaat richting de darm wordt de productie van maagzuur geremd.

Gevolg

Door een tekort aan maagzuur blijft de voeding langer in de maag zitten. De slijmlaag wordt dunner en de bescherming neemt dus af. De mogelijkheid voor het zuur om de maag te irriteren is nu ontstaan. De voeding die in de maag zit gaat op termijn gisten. Hierdoor ontstaat gas en dat drukt tegen de sluitspier van de maag. Een oprisping neemt zure voedselbrei mee omhoog en dat irriteert en beschadigt de slokdarm.

Oplossing

Er is voldoende maagzuur nodig om het voedsel tijdig door te sturen naar de volgende stap in de spijsvertering. Zodat irritatie en oprisping niet kan ontstaan. De oplossing is grotendeels de keerzijde van de oorzaak.

Overbelast je spijsverteringssysteem niet door heel de dag door te eten en te snacken. Het lichaam is heel blij met een maximum van 3 maaltijden per dag. Zo krijgt het rust om te herstellen en zich voor te breiden op de volgende lading. Er zijn enorm veel voordelen aan intermittend fasting en dit is er een van. Lees ook: ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, toch? Ik raad aan zo vaak mogelijk intermittend fasting toe te passen. Je eet maximaal 8 uur per dag en je vast 16 uur. En ja, drinkyoghurt en vruchtendranken is ook eten…. Dus niets consumeren met calorische waarde.

Meer ontspanning. Met stress bedoelen we niet alleen ‘het druk hebben op je werk’. Eigenlijk bedoelen we hier veel te weinig in goede, echte ontspanning zijn. Ontspanning is nodig voor vertering en opbouw/herstel. Is er sprake van chronische stress, dan is het zeker nodig de oorzaak of de coping aandacht te geven. Maar denk hier ook aan rustig eten, neem de tijd om je eten klaar te maken (zintuigen), kauw en proef je eten. Blijf na het eten nog een tijd in ontspannen staat (parasympathicus) zodat je lichaam het eten kan verteren en de zuurproductie niet wordt geremd. De regel is eerst bewegen dan pas eten.

De juiste vetzuren. De verhouding in omega 3 : omega 6 is in onze voeding volledig zoek. We eten veel te veel omega 6 en te weinig omega 3. Eet voldoende vette vis, schaal- en schelpdieren voor omega 3. Verminder drastisch de plantaardige olie ( ook (halva)margarines ), granen en snacks als chips. Kokosolie en olijfolie zijn een uitzondering op de plantaardige oliën. Gebruik een voedingssupplement om de omega 3 vetzuren te ondersteunen. Kijk eens naar Vitaily. 

(kortingscode bij uitchecken is: wijzijnfysio750)

De te veel aan omega 6 remt na wat chemische processen de productie van histamine. Maar er zijn ook bouwstenen nodig voor de signaalstoffen. Zo heeft acetylcholine de bouwsteen choline nodig. Eieren zijn een perfecte bron van choline.

Dus

De last van brandend maagzuur komt bijna altijd door een tekort aan maagzuur. Maagzuurremmers verlichten even je last, maar dragen uiteindelijk bij aan het probleem. De last los je op door de oorzaak aan te pakken. Die oorzaak zit in voeding (wat en wanneer) en ontspanning.

Toevoeging

Omega 3 vetzuur balans speelt een grotere rol in onze gezondheid dan alleen bij brandend maagzuur. De huidige moderne westerse mens heeft een gemiddelde balans tussen omega 3 en 9 van 1:20 in de voeding. De gezondere oermens had een verhouding van 5:1 of zelfs 1:1.

Deze verhouding is terug te vinden in je bloedwaarden.

Benieuwd naar jouw omega 3 status? Bestel een test op bijvoorbeeld Bloedwaardentest.nl

Een slechte status van je omega 3 vetzuur balans wordt in verband gebracht met aandoeningen aan hart en vaten, bloeddruk, cholesterol, cognitieve functies, leren, coping met stress, gezichtsvermogen en meer.

Let op, het gaat om balans. Aan de ene kant is er het verhogen van de intake van omega 3 en aan de andere kant het verlagen van omega 6.