Mayonaise

Mayonaise de nieuwe superfood

Inleiding

Wat is er lekkerder dan je frietje ( wortel, pastinaak, koolrabi enz ) door de mayonaise halen. En hoe maak je een kipkerrie of tonijn salade zonder mayo? Geen probleem! Maak je mayonaise zelf. Zo weet je wat erin zit en bepaal jij of je mayo een aanval is op je gezondheid of je nieuwe superfood!

Wat is er mis mee

Mayonaise is een samengesteld product, dus het zit in de ingrediënten. Een groot probleem is de vet keuze. Vet is reuze gezond, maar dan moet je wel de gezonde vetten kiezen. Zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie bijvoorbeeld zijn dat niet. Verder zijn het de smaakversterkers en smaakmakers die het probleem vormen. Suiker in welke vorm dan ook en MSG. ( E621 ). Lees het etiket maar eens van je favoriete mayonaise, wat zit er allemaal in? Het is vaak ook erg lang houdbaar. Dat is op zijn minst opmerkelijk met een product dat ei als basis heeft.

Mayonaise is en emulsie van olie en eidooier met azijn en mosterd. Een bijzonder weetje is dat er wetgeving is over mayonaise. Deze beschrijft de verhouding, wat erin moet zitten en of het dan mayonaise genoemd mag worden.

Hoe maken wij het super?

Kies een olie die gezond is olijfolie bijvoorbeeld. Olijfolie wordt veel geprezen om zijn gezonde eigenschappen. Kies voor een biologisch eitje. Maar het wordt pas echt bijzonder als we de (chemische) smaakversterkers gaan vervangen met verse kruiden als bieslook, peterselie, lavas, oregano, dille, kurkuma. Wat je smaak of gerecht waarbij je het eet ook maar is.

Zelf maken:

Ingrediënten:

1 cup Olie
1 ei
1 eetlepel citroensap
1 theelepel mosterd
zout, peper, (verse) kruiden naar smaak en gelegenheid

Bereiding

De bereiding van deze mayonaise is super simpel. Doe alle ingrediënten in een smalle pot waar je staafmixer in past. Plaats de staafmixer helemaal op de bodem. Op de snelste stand begin je met mixen voor 10 seconden op de bodem, daarna ga je langzaam in 20 seconde met de mixer omhoog. In 30 seconden ben je klaar!

Maak kleine porties. Ik bewaar het maar een paar dagen in de koelkast. ( net geen week ).

Tot slot

Mayonaise bestaat voor het grootste gedeelte uit vet. Het heeft een hoge calorische waarde. Dit zegt niets over gezond of ongezond, alleen maar dat het veel energie levert.