Overbelasting? Schep je emmer leeg!

Schep de emmer leeg

Inleiding

Ik ben Bart en ik help je krachtig en succesvol fit te zijn. Hoe?
Ik ben 10 jaar werkzaam als fysiotherapeut. Voor mijn studie fysiotherapie zat het conservatorium, Nederlands recht en facilitair management. Maar dat was niet waar mijn hart en passie naar uit gaat. Het menselijk lichaam en menselijk bewegen heeft me naar fysiotherapie gelokt. Dat ik na de studie fysiotherapie nog lang niet verzadigd was, wist ik toen nog niet. Ik ben gegaan van verdieping in het vak naar verbreding van kennis. Waarom ik niet helemaal los kan in fysiotherapie en het nu ook anders aanbiedt lees je hier.

fysiotherapie

Fysiotherapie is een leuk en dankbaar vak. De fysiotherapeut is specialist in menselijk bewegen en houding, maar fysiotherapie kent uiteindelijk duidelijke grenzen. Of we ons gezond voelen is vaker niet gebonden aan slechts onze botten, gewrichten of spieren dan wel. Al op de opleiding en stages merkte ik dat voor mij het kader van fysiotherapie te klein was. Zelfs in revalidatiecentra waar veel disciplines samenwerken is voor elke discipline het fysieke bewegen het uitgangspunt.

Ik heb veel geleerd buiten het kader van fysiotherapie. Hoe meer ik weet des te meer ik wil vertellen aan mijn cliënten. Veel van die cliënten zeggen uiteindelijk tegen mij: “Ja leuk Bart, maar ik kom voor fysiotherapie”. Hier heb ik aan moeten wennen, maar ze hebben gelijk. Mijn cliënten hebben meer aan mij als ze komen voor coaching, maar ik kan ze dat niet opleggen als fysiotherapeut. Ik moest veranderen. Dat is voor mij de reden dat ik mij aansluit bij Oersterk als coach. Oersterk brengt alles bij elkaar. De gigantische hoeveelheid invalshoeken die gebruikt worden om naar gezondheid te kijken, zorgen er voor dat er altijd ruimte is om te zoeken naar oplossingen in alle situaties.

Belasting en belastbaarheid

We kennen allemaal de vergelijking van de druppel die de emmer doet overlopen. In de praktijk wordt te vaak naar de druppel gezocht. “Als ik dat ene dingetje niet had gedaan…” Als mensen al jaren overbelastingklachten hebben, zijn het soms de meest simpele dingen die ze daar de schuld van geven. Bijvoorbeeld klikken op de muis of een klusje in huis.

De vraag die ik dan vaak stel is: “Maar waarom zat de emmer dan al vol?“ of: “Maar waarom herstel je niet dan?“. Deels horen deze vragen binnen fysiotherapie. Op het moment dat de cliënt de eerste vraag bijvoorbeeld moet beantwoorden met slechte eetgewoontes, dan is de grens van fysiotherapie bereikt.

We praten vaak over de balans tussen belasting en belastbaarheid. Oftewel wat je aan last te verwerken krijgt en wat je aan kan. Wat mij opvalt is dat we zoeken naar een balans tussen die twee. Maar stel je voor dat belasting en belastbaarheid echt in balans zijn. Dan hoeft er maar een klein dingetje te gebeuren en de balans slaat uit naar de verkeerde kant. Zorg voor een fantastische belastbaarheid ver boven je belasting en je zult merken dat je veerkrachtig bent, minder snel overbelast raakt en makkelijker herstelt.

Er is een emmer

De druppel die de emmer doet overlopen?
Een denkfout die we vaak maken is dat als we last hebben van spieren, we automatisch de fout zoeken in welke beweging we hebben gemaakt. Last van onze buik? Dan zullen we wel iets verkeerds gegeten hebben. Maar laat die gedachtegang nu eens los en zie je lichaam (en geest) als een geheel. Voeding, beweging, ontspanning, enzovoorts vullen allemaal dezelfde emmer of scheppen hem leeg.

De fout in gaan

Betekent dit dat ik nooit een fout meer mag maken? Nee zeker niet. Hoe meer je op verschillende gebieden goede keuzes maakt, hoe leger de emmer wordt en hoe groter de belastbaarheid. En daarmee ontstaat een grotere foutmarge.

Kun je niet alles tegelijk veranderen? Dat hoeft ook zeker niet. Ga op onderzoek uit waar jij nu de grootste winst kan halen en ga daar experimenteren. Dat hoeft dus niet het gebied te zijn waar je klachten ondervindt.

Onthouden

Onthoud dat je gezondheid afhankelijk is van alle keuzes die je maakt. Zie de emmermetafoor als uitleg hierover. De bekende druppel in de uitdrukking ‘de druppel die de emmer doet overlopen’ is dus uiteindelijk helemaal niet zo belangrijk.

Hulp nodig?

Oersterk coaching gaat over het geheel, de connecties maken en blijvend resultaat creëren. Heb je hulp nodig dit geheel in kaart te brengen, een stappen plan te maken en gewoontes blijvend veranderen? Neem gerust contact met me op. Voor fysiotherapie staat wijzijnfysio voor je klaar