Quiet quitting

Quiet quitting

Doe jij net genoeg om te blijven leven?

Inleiding

Quiet Quitting. Misschien heb je deze hippe term nog niet voorbij zien komen, maar het staat voor iets verachtelijks in het werklandschap. Mensen die net genoeg doen om niet ontslagen te worden, maar ook niets meer dan dat. Niet bepaald de ideale werknemer zou ik zeggen.

Ontevreden

De ‘quiet quitters’ zijn ontevreden. Vaak over de werkdruk die ze ervaren. Dit is dan ook het ‘excuus’ dat deze movement krijgt. Het is een reactie op het te druk hebben en het niet aan kunnen van het werk. Voor de oplossing wordt een afwachtende houding aangenomen richting de werkgever. Beter voor de stressbestendigheid zou zijn als ze de verantwoordelijkheid nemen een baan te zoeken die wel past bij hun belastbaarheid. 

Ik schrijf niet over arbeid en ik ben geen coach op het gebied van carrière. Als ik artikelen over dit onderwerp lees, lees ik daar vaak een brug richting gezondheid en leefstijl in. Het is namelijk een mooie manier om de houding van sommige mensen ten opzichte van hun gezondheid te beschrijven. 

Quiet Quitting your life!

Doe jij net genoeg om te blijven leven? Ja, ik heb de zin bewust positief geformuleerd anders werd het zo donker. Het klinkt misschien hard. Het gaat allemaal om moeite willen doen. Als je ontevreden bent, wat doe jij er dan aan? Ga niet op iemand zitten wachten die het voor je oplost. Want stel dat die niet komt. Een gezond leven, het hebben van voldoende vitaliteit, het werken aan een gezonde leefstijl, hebben allemaal te maken met moeite willen doen.  

Wat is het probleem?

Het probleem zit in het feit dat quiet quitting (werk of gezondheid) geen echte oplossing is. Het is een zeer passieve coping strategie die ervoor zorgt dat je nergens anders meer terecht komt. Nooit in een betere situatie komt.  

Daarnaast is er niets meer verlammend dan in een slachtofferrol te kruipen en te wachten tot iemand je er met fluweelzachte handschoentjes uit komt halen. Een mindset dat alles je overkomt (de ‘heb ik dat weer’ mindset) is een mindpset die zorgt voor veel negatieve stress. Een mindset die je leider maakt van is een mindset die zorgt voor goede coping met stress. Negatieve aanhoudende ontregelende stress is schadelijk voor de gezondheid.

Zo doe je alles

Soms wordt wel gezegd: hoe je het ene doet, doe je alles. Ik zou dat wel nuanceren. Het heeft vooral met je interesse te maken. Daarnaast wordt soms iets gebruikt als excuus om het ander voor ons uit te schuiven. Denk aan mensen die zich helemaal storten op hun werk, om zo te kunnen zeggen dat ze nergens anders tijd voor hebben. Dit gebruiken ze als schild om niet aan hun gezondheid te hoeven werken.  

Moeite doen zorgt ervoor dat je kunt groeien. Het tegenovergestelde is Quiet Quitting. Een zorgelijke trend die haaks staat op bevlogenheid en geluk. 

Je zit waarschijnlijk vast in een negatieve spiraal, die alleen maar gevoed wordt door medelijden te hebben met jezelf. Actief iets veranderen, iets gaan doen is nodig om een opening te creëren om te veranderen. Zelfs als je nog niet precies weet wat. De meeste antwoorden vind je namelijk in beweging.