revalidatie na corona

Inleiding:

Al in het eerste jaar van de basis opleiding fysiotherapie wordt er uitgebreid gesproken over ademhaling, longproblemen als copd, astma, inspanning en adem en de ademhaling – stress koppeling. Ik denk dat elke fysiotherapeut dagelijks in aanraking komt met ademhalingsproblemen in verschillende vormen. Je zou kunnen zeggen dat wij, als fysiotherapeut, wel specialist ademhaling genoemd kunnen worden.

Lange tijd in bed gelegen of ziek geweest?

Volgens een bericht van het longfonds ontstaat er een nieuwe long ziekte COLD ( Corona Obstructive Lung Disease ). Een afgeleide naam van het woord GOLD dat gebruikt wordt voor de classificatie van COPD. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het littekenweefsel in de longen na ontsteking van de longblaasjes. Het betreft hier met name de patiënten die op de IC hebben gelegen, maar dat hoeft dus niet!

PICS is de afkorting voor Post Intensive Care Syndrome. Het liggen op de intensive care kan nog al wat gevolgen hebben. Een van de problemen is spierzwakte. Dit wordt dan weer beschreven als ICUAW ICU aquert weakness. Door het liggen op de IC, waar je natuurlijk niet voor niets ligt, raak je energie kwijt aan het vechten voor je leven. Het niet kunnen bewegen. Niet kunnen eten. Het draagt allemaal bij aan het verlies van spierkracht.

Ademhalingsproblemen en spierkrachtverlies zijn twee goede redenen om de fysiotherapeut om hulp te vragen. Want wij kunnen testen en meten om de problemen goed in kaart te brengen. Aan de hand van die uitkomsten maken we samen een plan van aanpak. We oefenen en trainen samen zodat er precies genoeg inspanning geleverd wordt om de perfecte trainingsprikkel te geven aan het lichaam. Niet meer direct in het domein van de fysiotherapie, maar wel zeker zo belangrijk is je voeding.

We beseffen ons vaak niet genoeg dat revalidatie na een ziektbed of operatie heel veel raakvlakken heeft met topsport. Maar gedragen we ons dan ook als die topsporter? Een goed gebalanceerd dieet? Voldoende rust en herstel? Waar is je masseur, je ijsbad en je coach?

Als fysiotherapeuten zijn we je coach in training en ademhaling, masseur ( in verschillende vormen ) en je adviseur over herstel. Voor alle andere facetten van gezonde levensstijl hebben we bij wijzijnfysio ook een aanbod.

Klinkt goed, maar….

Het klinkt goed, maar ik voel me nu echt te moe en futloos om te sporten. Juist dan! Dat is precies wat we bedoelen en zitten en liggen op de bank wachten tot het op magische wijze beter gaat…. Nee, dat is nog nooit gelukt.

Ik herken sommige klachten, maar heb geen corona gehad

Dat kan heel goed. Vermoeidheid, ademhalingsproblemen en krachtverlies zijn niet voorbehouden aan coronapatiënten. Veel mensen voelen zich na een simpel griepje soms weken slap. Het is een prima reden om een fysiotherapeut om advies te vragen.

Onthouden

Alles is trainbaar! Kracht en uithoudingsvermogen, maar ook de manier waarop je lichaam omgaat met de beschikbare hoeveelheid zuurstof. Het enige wat het nodig heeft is iemand die het je uitlegt en vertelt wat je moet doen.

Geef ons een belletje

Denk je dat je last hebt van krachtverlies of ademhalingsproblemen, gevoel van lucht te kort, snel buiten adem? Neem contact met ons op, wij helpen je graag!