Stoofperen

Ingrediënten:

  • Stoofperen
  • Kaneelstokjes

Inleiding

Stoofperen zijn echt van het najaar, het winterseizoen en de feestdag. Mijn oma maakte altijd stoofperen als de gieser wildemannen er waren. Haar recept was simpel: de peren, kaneel en heel veel suiker. Ik doe eigenlijk nog steeds hetzelfde, maar heb in de loop van de jaren de suiker uit het recept verwijderd

Suiker

Suiker is ongezond. De consumptie van suiker is onder andere in verband gebracht met overgewicht, hoge bloeddruk, hartaanvallen, insuline ongevoeligheid, vervette lever, ontsteking van de alvleesklier.

De peren zelf zijn al zoet genoeg en hebben die extra toevoeging van vergif echt niet nodig. Het is zonde van de natuurlijk zoete smaak van de peren. Probeer maar…

Stoofperen worden rood als ze lang genoeg stoven. Hiervoor is geen kleurstof nodig zoals wordt aangeboden in potjes ‘perenrood’. Wat uiteindelijk gekleurde suiker is. Het enige dat je nodig hebt is geduld.

stoofperen

Bereidingswijze

Schil de peren. Je kan ze in stukken snijden of heel laten. Leg ze in een pan met een laagje water en een paar kaneelstokjes. Laat de peren op laag vuur stoven tot dat ze zacht en rood zijn.