Nederland werkt steeds meer thuis. Gelukkig zijn er veel mensen die de mogelijkheid hebben om thuis te werken. Grote bedrijven maken reclame voor het aanschaffen van een nieuwe laptop en bureaustoelen en spelen hier handig op in. Het is in deze tijd natuurlijk ook belangrijk om thuis een goede thuiswerkplek in te richten. Maar waar houd je rekening mee bij het inrichten van je (thuis)werkplek?
Wij zien in de praktijk fysiotherapie veel houding gerelateerde klachten waarvan mensen denken dat die te maken hebben met de inrichting van de werkplek. Ze zijn voorzien van luxe dure bureaus, sjieke stoelen en alles is perfecte op hoogte ingesteld volgens alle arbo regels . Ze werken in mooie open kantoortuinen met goed ingeregeld airco systeem en daglicht lampen , tegenwoordig allemaal van led. En toch zijn er nog klachten.
Wat gaat er fout? Om te beginnen zitten we de hele dag. Nederland blijkt Europees kampioen zitten te zijn; niet een titel waar we trots op moeten zijn. De gemiddelde Nederlander zit iets meer dan 8.50h per dag stil. Langdurig zitten wordt in verband gebracht met hart-en vaatziekten en diabetes type 2. Ook wordt langdurig stilzitten in verband gebracht met vroegtijdig overlijden door allerlei verschillende oorzaken. Daartegenover staat juist dat regelmatig bewegen bijdraagt aan een verminderd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker. Bewegen is essentieel voor het in stand houden van bot- en spier massa. Bewegen werkt preventief tegen angst, depressie en het verhoogt het energieniveau , welbevinden en ons denkvermogen Kun je kantoorwerk inderdaad alleen maar zittend uitvoeren? Is een kantoorbaan een zittend beroep? Nee, zeker niet! Je kunt ook staan achter je laptop, staand overleggen en wandelend telefoongesprekken voeren. Daarom adviseren wij in de praktijk om regelmatig te wisselen van houding. Het is niet goed om de hele dag te zitten, ook niet met een ‘goede houding’. Ga lopen, zit rechtop, hang eens onderuit op de bank, doe je (therapie)oefeningen. De mens is gemaakt om in beweging te zijn..
Daarom hier onze tips om thuis te werken. De tips gaan over houding:
- zorg dat je zowel zittend als staand kan werken
- zorg voor zit onderbrekingen om de 30 minuten. Kom tijdens de onderbreking in beweging, dus loop, doe de was of maak je werkplek schoon, ren de trap op en af of doe een paar squats.
- zit eens op een stability ball
- als je staand werkt, dan is net als met zitten je houding van belang. Zorg voor een actieve en rechte houding in de rug.
Als wij in de praktijk advies geven omtrent werkhouding dan krijgen we vaak te horen ‘Ik wil niet afwijken’ of ‘Mijn baas wil geen geld uitgeven aan een sta bureau’. Hoe mooi is thuis dan! Jij bent de baas en de enige op jouw eigen kantoor. Richt het in naar jouw wensen en niemand die je ziet!
Wat we ook vaak horen is: ‘Ik krijg juist last van staan’. Wij kunnen ons dit goed voorstellen. Net zoals je niet de hele dag moet zitten, kun je ook niet de hele dag staan. Het is belangrijk dat je ‘goed’ rechtop staat en dat je het staan afwisselt met bewegen en zitten.
Onthoud dat houding en afwisseling belangrijk zijn en voorkom ten aller tijde een lange periode van inactiviteit.
Heb je vragen over je houding en/of klachten als gevolg hiervan? Neem gerust eens contact met ons op. Misschien ben je na een paar praktische tips helemaal thuiswerk proof!