Vitaliteit

De aanwezigheid van vitaliteit

Wat als we de definitie van gezondheid formuleren als:

“de aanwezigheid van vitaliteit”

Het vermogen beter te worden als je ziek bent. De flexibiliteit om om te gaan met tegenslag. Dat je trainbaar bent en anti-fragiel.

Deze definitie maakt het mogelijk om invloed uit te oefenen op onze gezondheid. Het heeft niet falen in zich als we eens een griepje hebben, maar succes als we weer beter zijn.

Gezondheid

Meer dan 10 miljoen chronisch zieke mensen, 51% van de Nederlanders met overgewicht, 1 miljoen mensen met een burn out….

De gemiddelde vrouw heeft 41 levens jaren zonder medicatie en de gemiddelde man 48. We worden gemiddeld 80 jaar, maar niet gezond 80 jaar.

Voor 1900 waren infectieziekten doodsoorzaak nummer 1. Na 1900 en nu zijn dat welvaartsziekten geworden. We gaan ten onder aan ons eigen succes. Waarin succes erg betrekkelijk is. Als welvarend zijn ziekmakend is, klopt er iets niet.

OERgenen in een science-fiction wereld

Mismatch

Er is een ziekmakend verschil ontstaan tussen onze genen en de wereld waarin we leven. Genetica is de wetenschap die gaat over onze genen, maar slecht 5% van alle ziekten ligt vast in het DNA. Epigenetica is de invloed van de omgeving op onze genen en daar ligt 95% van het probleem.

Onze genen snappen geen bal van de omgeving waar we in leven”

Je wordt bijvoorbeeld beïnvloed door waar je woont, je sociale contacten, door wat je denk en doet, eet en drinkt.

Je bent ontworpen om in leven te blijven

Je bent ontworpen om in leven te blijven en dat is niet hetzelfde als gezond te blijven of gelukkig. In onze natuurlijke woonomgeving was er schaarste. Energie sparen als het kan en op zoek naar veiligheid en gezonde voeding als het nodig is. Ons lichaam, onze hormonen zijn hier op ingesteld. Niet op de huidige overvloed van vaak ongezonde voeding die moeiteloos beschikbaar is. We hebben het te makkelijk, te veel comfort en een constante overload aan prikkels. Ons OERbrein vindt dit fantastisch en zal niet snel op de rem trappen als je aan het over eten bent. Het OERbrein denkt namelijk: Stel je voor dat het er morgen niet meer is…

Hoe verkrijgen wij de vitaliteit die we nodig hebben

De letterlijke omgeving zal niet meer terug veranderen naar de OER situatie. Het is aan ons om in deze moderne omgeving zo goed mogelijk als een oermens te leven. En het beste te halen uit deze twee werelden. Vitaliteit is een heel compleet systeem van de situaties en gedragingen waarin we ons bevinden. Sommige wat makkelijker aan te passen dan andere. Voeding en beweging zijn voorbeelden van makkelijk aan te passen elementen. Waar zingeving of woonomgeving waarschijnlijk lastiger zijn. 

“Op de fiets verbrand je vet en bespaar je geld. De auto kost je geld en maakt je dik.” 

Voeding

Beweging

Ontspanning

Bart Goud OERsterk

Vind je het ook zo een gekke naam?
welvaartsziekte

Als welvarend zijn ziekmakend is, klopt er iets niet. Onze ‘welvarende’ levensstijl heeft de wereld zo ingrijpend veranderd, dat ons lichaam en onze genen niets meer begrijpen van de omgeving waar in we leven. 

Laten we welvaartziekte maar vervangen voor het woord mismatch ziekte.

Je zou kunnen wachten tot je genen zich hebben aangepast in de 80 jaar die je leeft, maar dikke kans dat 80 jaar niet voldoende tijd is. Mijn advies daarom is: pas je omgeving en leefstijl aan. 

Word jij een BIO-HACKER?

Bio-hacker is een naam voor iemand die in deze moderne en aparte wereld trucs heeft gevonden om zijn lichaam vitaal te houden. Soms door het veranderen van voeding en beweging, zodat het weer gaat lijken op een natuurlijke situatie. Soms door het toevoegen van andere moderne snufjes, zoals een blauwlicht filter bril om zo weer een balans terug te vinden.

Het is nooit te laat om te veranderen, maar...

Gemiddeld leven we 80 jaar. Het leven op aarde is miljarden jaren oud. In die context is ons leven in een flits voorbij. Maak optimaal gebruik van deze korte tijd door zo fit en vitaal mogelijk oud te worden. 

Op dit moment is de gemiddelde vrouw op haar 42st chronisch ziek en de gemiddelde man op zijn 48st. 51% van de Nederlanders heeft overgewicht. En Nederland telt meer dan 10 miljoen chronische zieke mensen. 

In een wereld waar ziek zijn de norm is, kan je maar beter afwijken!

klaar om af te wijken? Maak een afspraak