Vitamine D binnen de fysiotherapie

Het belang van vitamine D bij fysiotherapie

Inleiding

We eten omdat we het lekker vinden en omdat het ons de nodig energie geeft om de dag door te komen. Minder bewust zijn we dat ons eten ook de nodig bouwstenen levert om het lichaam te herstellen en lichamelijke processen te laten functioneren. Vitamines en mineralen zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Niet alle vitamines komen alleen via de voeding binnen. Vitamine D bijvoorbeeld wordt met voldoende zonlicht aangemaakt in de huid. Hoeveel zonlicht hiervoor nodig is en hoe lang we blootgesteld moeten zijn aan de zon, zijn veel verschillende meningen over. Ook of het überhaupt wel werkt als de huid is ingesmeerd met een zonnebrandcrème. Maar daar gaat deze tekst niet over.

Vitamine D

Vitamine D komt in geringe mate voor in onze voeding, maar voor een groot deel maken we het onder invloed van zonlicht.

Wist je dat vitamine D onder invloed van Uv-straling wordt gemaakt vanuit cholesterol.

De bekendste vormen van vitamine D zijn D2 uit paddenstoelen en schimmels en D3 uit dierlijke voedingsmiddelen. D3 is beter werkzaam dan D2.

Functies vitamine D

Vitamine D is een stof die in vet oplosbaar is. Een van zijn belangrijkste functie is het handhaven van een goede botdichtheid. Daarnaast is het belangrijk bij het aanspannen van de spieren, de werking van het zenuwstelsel en heeft het een functie in het afweersysteem en de regulatie van de glucose spiegel. Sommige schrijvers refereren aan vitamine D als een pre-hormoon. Dit komt door dat we het zelf kunnen aanmaken in de huid en de functies die het vervult.

Vitamine D3 kan een positieve bijdrage leveren bij onder andere:

  • osteoporose
  • valpreventie
  • reumatoïde artritis
  • spierpijn
  • rugpijn
  • spierkrampen

Deze zeker niet limitatieve lijst is de rede dat ik dit wil schrijven. Omdat deze klachten in de praktijk veel voorkomen kan vitamine D in de fysiotherapie best interessant kan zijn.

De combinatie K2

Vitamine D en vitamine K zijn synergisten van elkaar. Dit betekent dat zij elkaar aanvullen in hun werking. Vitamine D zorgt voor normale calciumgehalten in het bloed en vitamine K2 zorgt voor de opname van calcium in de botten. Zeker bij het gebruik van calcium supplementen is vitamine D en K onmisbaar.

Calcificatie

Calcificatie of te wel calcium opbouw zou in botten gunstig zijn, maar in pezen en onze bloedvaten niet. In de fysiotherapie krijgen we nogal eens te maken met calcium opbouw bij schouderklachten, achillespeesklachten en bijvoorbeeld hielspoor. De medische wetenschap heeft geen absoluut antwoord waarom het lichaam dit doet. Sommige schrijven over een storing in cel functie waardoor de cel calcium gaat opslaan. Cellen in de buurt van de calcificatie in een pees zijn gaan lijken op cellen van kraakbeen (van tenocytes naar chondrocytes). De mineraliserende eigenschappen van deze cellen zal vermoedelijk deze calcificatie veroorzaken. De grote vraag is natuurlijk waarom doet het lichaam dit.

Verzuring?

Waarom doet het lichaam dit?

Het lichaam doet niets voor niets en alles heeft een voordeel op de korte termijn

Dus wat is het voordeel? Bij ‘langdurig’ ontstoken en geïrriteerde pezen ontstaat een lage PH waarde. Een lage PH waarde betekend dat het verzuurd is. De belangrijkste base in het lichaam is Calcium. Wellicht is de opstapeling van calcium de oplossing om de belangrijke zuur/base balans in het lichaam te bewaren. Dat een ontsteking verzuurd geldt overigens voor elke ontsteking.

De bron aanpakken

Dus als bovenstaande waar is zijn ontstekingen de oorzaak en het begin van een calcificatie. Vitamine D kan helpen met het ‘verplaatsen’ van calcium uit de pees terug naar het bot, maar dan moet de noodzaak voor de verkalking wel verholpen zijn. Dat kan bijvoorbeeld een bewegingsprobleem zijn, een overbelasting of onderbelasting en stress.

Een tekort?

Hoe weet je of je een te kort hebt aan een bepaalde bouwsteen, vitamine of mineraal? Je zou je bloed kunnen laten testen en het naast de referentie waarde leggen.

0–4 jaar

30–50 nmol/l

5 – 64 jaar

50–75 nmol/l

65 jaar en ouder

75–100 nmol/l

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4463009/

Maar wat nu als je alle tekenen hebt van een te kort, maar binnen die referentie waarde valt? Zou het niet zo kunnen zijn dat in bepaalde omstandigheden behoeftes groter zijn. Vitamine en minerale tekorten komen met symptomen. Symptomen afvinken en daarmee een behoefte bepalen is wellicht een goede indicatie.

Kruis in onderstaande checklist de symptomen aan die afgelopen 3 maanden aanwezig zijn geweest. Sommige symptomen staan er meerdere keren in. Kruis ze dan telkens aan als ze op jou van toepassing zijn.

Bronnen van vitamine D

Vitamine D:

  • We maken zelf vitamine d als er voldoende zonlicht op onze huid valt
  • Vette Vis als zalm en forel
  • Ei
  • Paddenstoelen

Het blijft lastig om in ons huidige voedsel landschap de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom zijn supplementen soms een uitkomst. Zeker wanneer je behoefte (tijdelijk) is verhoogt.

Wijzijnfysio is partner met Vitaily volgens ons een goede aanvulling op de dagelijkse oervoeding. Gebruik code: wijzijnfysio750 voor 7,50€ korting op je bestelling