Veranderen is lastig
De toekomst staat alleen maar vast als je steeds dezelfde keuzes maakt.
Inleiding
Nog 1 week en dan begint het nieuwe jaar. Januari is de maand van de goede voornemens en waarom niet. Een nieuw jaar is een mooie start voor meestal gezondere keuzes. Tijd om te veranderen en een betere versie van jezelf te zijn.
Hoe word je succesvol?
Om te veranderen moet je groter denken dan dat je zelf bent.
Iets wat je altijd doet, wil je nu anders. Dat moet je je wel kunnen voorstellen. Je plan moet over je eigen slechte gewoonte heen gaan. Dat betekent dat je moet denken in oplossingen. Je moet je realiseren dat je beperkende gedachten je hier houden, waar je nu bent (Ik kan dat niet, ik ben geen doorzetter, heel de familie is zo, enzovoorts). Daarnaast moet je vertrouwen hebben in jouw vermogen om het beter te kunnen doen.
Luister niet naar je gevoel
Als je wilt veranderen is het laatste dat je moet doen naar je gevoel luisteren. Waarom? Je hoort toch iedereen altijd zeggen: je moet naar je gevoel luisteren of naar je lichaam. En ik zeg nu precies tegenovergestelde.
Veranderen is uit je comfort zone stappen. Je gaat afwijken van wat je gewend bent en dat met onzeker resultaat. Dat voelt niet goed. Als je voornemens bent ‘s ochtends vroeg op te staan en de wekker gaat, wat denk je dat je gaat doen als je naar je gevoel luistert? Heerlijk warm onder de dekens blijven liggen. Als iemand wil stoppen met roken, dan voelt dat na een paar uur toch niet meer goed. Moet diegene dan even naar zijn gevoel luisteren? 1 sigaretje en dan weer verder met stoppen? Als je in balans bent dan kan je vertrouwen op je gevoel, maar niet als je ongezonde gewoonten wilt ombuigen. Wat wel goed voelt is het gevoel van trots dat je hebt als je de juiste keuze hebt gemaakt.
Het mensbrein moet winnen
Ons oerbrein, de hersenstam, is het gedeelte van de instincten. Het werkt fantastisch in een wereld van ongemak en schaarste. Het zet ons in beweging om te voldoen aan de basis levensbehoefte. Maar wat als voedsel en veiligheid binnen hand bereik is? Het helpt ons overleven, dus in tijde van overvloed moeten we flink consumeren, voor de periode dat er weer schaarste is, maar die periode komt niet (meer). Het zet ons in beweging als er behoefte is, maar het houdt ons ook lui. Lui is energie besparen, dat betekent overleven.
Het zoogdier brein, het limbisch systeem, is het emotionele brein. Het regelt gevoel, sociaal gedrag en motivatie. Het is blij met comfort food en ergens bij horen. Het is nog steeds geënt op overleven. Afwijken en losweken van de groep heeft geen grote voordelen. Alleen zijn vergroot niet de overlevingskans. Maar bij een groep willen horen die steeds zieker wordt, is geen positieve eigenschap meer. Verslavingen van onnatuurlijke prikkels van buiten, zoals exorfine van comfort food of roken, daar is het zoogdierbrein niet tegen opgewassen.
Het mensbrein, de neocortex, het nieuwste en mogelijk slimste deel van onze hersenen heeft een zware taak. Deze moet alle impulsen remmen die uit het reptiel en zoogdier naar boven komen. Deze is in staat om te zeggen: ‘Ik snap dat jullie (reptiel en zoogdier) je zo voelen, maar we leven in een andere tijd’. De instincten uit de oertijd werken niet meer in deze science fiction wereld.
Het mensbrein zal het zoogdier vertellen dat roken slecht is, dat blijven liggen onder de warme dekens lekker is maar nu onverstandig. Het zal het reptiel vertellen dat morgen er ook weer eten is en dat het verstandig is om nu te stoppen met eten. Het moet het reptiel vertellen dat zinloos energie uitgeven in de sportschool, van levensbelang is, omdat het moderne leven zelf niet meer voldoende bewegingsuitdagingen heeft.
Om deze zware en zeer moeilijke taak te kunnen, heeft het mensbrein kennis nodig en veel ook. Er mag in het mensbrein namelijk absoluut geen twijfel bestaan. Als het mensbrein niet zeker is van zijn kennis, zal het instinct winnen. Leer jezelf waarom niet bewegen lijdt tot klachten. Leer jezelf wat gezond eten is, maar vooral ook wat ongezond eten met je doet.
Een plan en doen!
Het reptiel houdt absoluut niet van verandering. Om succesvol te zijn is het verstandig dat je een plan maakt. Schrijf in je agenda niet alleen de afspraken met een ander, maar ook de afspraken met jezelf. Een plan is namelijk niets, als je het niet uitvoert. Zorg dat je niet als vele anderen in januari met je plan in je handen extreem gemotiveerd op de bank zit. Ga doen! In mijn artikel van over goede voornemens lees je hier meer over.
Slot
Veranderen is lastig. Je moet de gewoonte van jezelf zijn zien te doorbreken. Het helpt als je jezelf begrijpt. Als je kennis op doet. Blijf daarom lezen, leren en blijf vooral kritisch. We vinden ons zelf vaak heel rationeel, maar 90% van ons gedrag wordt bepaald door het reptiel en zoogdier. Instanties en fabrikanten weten in te spelen op het oerbrein, op je instincten en je zoogdierbrein je gevoel. Verkoopstrategieën lopen niet via het slimme mensbrein, zij weten dat die niet makkelijk te overtuigen is. Nu ben je gewapend met kennis.