Zadencrackers
Ingrediënten:
- 250 gr mix van verschillende zaden
- 125 gr gebroken lijnzaad
- 125 gr van andere zaden zoals:
- sesamzaad
- zonnebloempitten
- pompoenpitten
- 180 ml water
- Eventueel 1 el gedroogde italiaanse kruiden
- zout en peper
Inleiding
Soms wil je wat knapperigs en hartigs. Bijvoorbeeld bij je gebakken ei of met een plakje gerookte zalm. Brood of crackers zijn gemaakt van tarwe/spelt. Tarwe is ideaal voor de het bakken van brood en koeken omdat het door de gluten kan rijzen en aan elkaar blijft plakken. Maar met het kiezen voor gezonde OERvoeding schrappen we tarwe, met hele goede redenen.
Er zijn veel bakrecepten te vinden voor zoete varianten als ‘bananenbrood’. Veel van dit soort producten zijn compact van structuur en vullen heel goed. Maar ze lenen zich niet voor een knapperig en hartig bijgerecht.
Deze zadencrackers zijn ideaal voor dit doel. Bij soep, ei, zalm enzovoorts.
Bereiding
Meng de ingrediënten in een kom en voeg het water toe. Laat dit een half uurtje staan totdat al het water goed is opgenomen.
Verdeel het over bakpapier op een bakplaat. Spreid dit uit zodat het 2 – 3 millimeter dik is en goed aangedrukt.
Bak de cracker 25 minuten in de oven op 180 graden. Draai het geheel na 15 minuten om. Laat de cracker na het bakken afkoelen daarna kan je hem in stukken breken.
Tot slot
Door crackers of brood van bijvoorbeeld tarwe te vervangen voor crackers van 100% zaden eet je veel minder koolhydraten en meer gezonde vetten en eiwitten. Dat is dubbele winst!