Zorgen om zorgverzekeringen III

Inleiding

Ten tijde van het schrijven van deze tekst is het 13 december 2023. Nog iets meer dan de helft te gaan van de laatste en altijd zeer drukke maand van het jaar. Er valt vaak veel leuks te doen en te organiseren. Maar het is ook het moment om je contract met de zorgverzekeringen onder de loep te nemen. Want je enige moment om van verzekering te wisselen of je contract aan te passen is nu, voor 1 januari.

 

Vrije zorg keuze!

Veel mensen gaan ervan uit dat alle zorg vergoed wordt als ze maar goed aanvullend verzekerd zijn. Maar dat is niet waar. De zorgverzekeraars maken een groot verschil tussen de zorgaanbieders waar zij prijsafspraken mee hebben gemaakt en waarbij zij dat niet hebben kunnen doen. Die laatste zorgaanbieders worden vaak aangeduid als ongecontracteerde zorg.

 

Kies voor een restitutie polis

Vindt jij het belangrijk dat jij zelf kan beslissen welke zorgaanbieder jij een afspraak maakt. Een die jou kan helpen met je wensen op een manier die jij prettig vindt? Dan is goed om te weten dat er twee verschillen zijn in verzekering.

Kies je voor een restitutie polis dan heb je vrije keuze en zal je zorgverzekering je zorgkosten als ze vallen binnen de polis afspraken vergoeden als de kosten marktconform zijn.

Wijzijnfysio heeft ook voor 2024 geen contracten afgesloten met de zorgverzekeraars.

Wij vinden dat de klant en de fysiotherapeut samen bepalen wat de invulling van onze afspraak is.

Geen contract betekent geen beperking in tijd, aantal afspraken en vragen.

De overeenkomst die er is tussen de zorgverzekering en de zorgprofessional is van meer invloed op wat jij aan zorg kan verwachten dan jouw overeenkomst (en behoefte) met de zorgprofessional.

Sta er eens bij stil als je van de zorgverzekering hoort welk merk medicijnen jij moet nemen, welke zorg jij niet mag ontvangen die wel bestaat. Bedenk dan eens, in welke situatie accepteer je net zoveel als klant?

“Bakker ik wil een bruinbrood.” “Nee, u krijgt wit, dat komt mij beter uit….”

Sinds 2023 hebben wij als praktijk de zorgverzekeringen de deur uit gedaan. Dit is al lang geen bijzondere situatie meer, want vele praktijken ging ons al voor.

Tussen de zorgverzekeraars aan de ene kant en zorgverleners en klanten van de zorg aan de andere kant is een scheve verhouding ontstaan. Het probleem is veel meer dan premies en vergoedingen alleen. Zonder contract bepalen wij, de fysiotherapeut en de klant, welke ‘zorg’vragen jij mag stellen, de inhoud van onze afspraak, de lengte en hoeveel afspraken we nodig hebben.

Als je wilt weten waarom wij die keus hebben gemaakt en wat de voordelen zijn lees dan ons artikel de driehoeksverhouding.