Zorgen om zorgverzekeringen

Inleiding

Afgelopen weken hebben we het, zoals alle fysiotherapeuten en andere zorgaanbieders in Nederland,  erg druk gehad met de zorgverzekeringen voor 2021. Kopzorgen om zorg, zou je kunnen zeggen.

Hoe werkt dit proces nu eigenlijk? Als verzekerde heb je waarschijnlijk geen idee van de wereld die achter je zorgverzekeraar schuil gaat. Het is een complexe wereld van veel verschillende organisaties, regels, ideeën en afspraken. In deze blogs geven we je een klein inkijkje.

Zorgverzekeraars
Er zijn zo’n 11 zorgverzekeraars in Nederland waarvan sommige bedrijven meerdere verzekeraars en merknamen (labels) onder zich hebben. Neem bijvoorbeeld VGZ. Onder VGZ vallen 4 verschillende zorgverzekeringen; VGZ, Univé, UMC en Iza. Univé biedt dan ook nog een verzekering aan onder een andere merknaam; Zekur.nl.

Inkoopbeleid
De zorgverzekeraars maken elk jaar een nieuw inkoopbeleid. Zij beschrijven daarin welke zorg ze willen ‘inkopen’ voor hun verzekerden, zoals huisartsenzorg, geboortezorg, mondzorg en paramedische zorg. Fysiotherapie valt onder het onderdeel paramedische zorg.

Ze bepalen in het inkoopbeleid ook de voorwaarden voor de zorg; onderwerpen die zij belangrijk vinden worden vertaald naar acties die ze willen terugzien in de zorginstelling. Een voorbeeld daarvan is het meten van de patiëntervaring; is de klant goed, prettig, deskundig, snel geholpen. Sommige zorgverzekeraars schrijven precies voor hoe je dan de patiëntervaring moet meten als fysiotherapiepraktijk, anderen geven je daarin meer de ruimte.

Complexiteit van de overeenkomsten
Iedere zorgverzekeraar heeft eigen speerpunten en dat betekent dat ze ook allemaal andere voorwaarden en eisen stellen. Daarnaast bieden de meesten verzekeraars ook nog verschillende soorten overeenkomsten aan. Het begint met een basisovereenkomst waarbij je slechts aan een enkele voorwaarde hoeft te voldoen. Bijvoorbeeld dat je als fysiotherapeut staat ingeschreven bij een bepaald register en dat je 5 dagen per week open bent voor het behandelen van klanten. Bij een basisovereenkomst hoort natuurlijk ook een basistarief voor de behandelingen.

Dan zijn er nog verschillende plusvarianten of aanvullende modules, ook dat is afhankelijk van de zorgverzekeraar. De een heeft een A, B en C variant met verschillende voorwaarden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan de bij de variant behorende voorwaarden voldoen. De ander heeft een systeem met modules, waarbij de basisovereenkomst telkens met een extra module meer kan worden uitgebreid als jouw fysiotherapiepraktijk aan de eisen voldoet.

Al afgehaakt?
Dat kan ik me helemaal voorstellen. En er is nog veel meer. De manier waarop je een contract kunt afsluiten bijvoorbeeld. Sommige zorgverzekeraars sturen je zelf alle documenten op, bij anderen moet je er zelf actief naar op zoek. Een sluitingsdatum voor het tekenen van de overeenkomst, die per zorgverzekeraar anders ligt. En als je te laat bent… helaas, volgend jaar heb je misschien meer geluk… Ik bespaar jullie de rest van de details.

Wel of geen overeenkomst tekenen?
Je snapt dat het ons behoorlijk wat tijd kost om alle contracten goed door te lezen. Het is veelal juridische taal en een contract inclusief bijlagen van een pagina of 24 is geen uitzondering. Veel werk dus. Aan ons om te beoordelen of we aan alle verschillende voorwaarden kunnen en willen voldoen tegen de tarieven die de zorgverzekeraar heeft bepaald voor het nieuwe jaar. Houd onze website in de gaten. Binnenkort kun je lezen met welke zorgverzekeringen wij voor 2021 een overeenkomst hebben afgesloten.