Zuurkool

Zuurkool 

Inleiding:

In de blog over gefermenteerde voeding, kan je lezen over de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding. Fermentatie werd vroeger onder andere gebruikt om voeding langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig is dat niet meer nodig door alle andere vormen van conserveringsmiddelen. Deze middelen maken onze voeding misschien langer houdbaar, maar niet per se gezonder.  

Wist je dat je vrij eenvoudig zelf kan fermenteren. Het is best leuk om te doen. Het kan voorkomen dat iets in de groene bak eindigt en je maakt zelf een bom van vitamine K2 en B vitamines. 

Aan de slag:

Bij het fermentatieproces zetten bacteriën, schimmels of gisten stoffen uit het product om in andere stoffen en krijgen de mogelijkheid zich te vermenigvuldigen. In ons recept zijn de melkzuurbacteriën. Klink spannend? Wij gaan ervoor zorgen dat alleen de gewenste bacteriën, in dit geval dus de melkzuurbacterie, kan groeien. We doen dit door zout toe te voegen en zuurstof te ontnemen. Dus we hebben een weckpot nodig die goed afsluit. Daarmee zorgen we dat er geen zuurstof meer bij kan. We gebruiken 1,5% zout om een voldoende zout milieu te creëren. Dit komt neer op 15 gram zout per kilo kool. 

Ingrediënten: 

  • 1 kilo kool (chinese kool, spitkool, witte kool) 
  • 15 gram zout (1,5%)
  • 1 liter weckpot (een liter pot is groot genoeg voor 1 kilo kool) .
wittekool

Bereiding:

Je hebt een grote kom, een weckpot en schone handen nodig. Begin met het snijden van de kool in fijne reepjes. Als de hele kool gesneden is gooi je het samen met het zout in de kom.

Je gaat dan de kool kneden tot er een laagje sap onder in de kom ligt en de kool zachter geworden is. De kilo kool is in volume geslonken en past nu in een weckpot van een liter. 

Beetje voor beetje doe je de kool in de pot en druk het goed aan zodat er geen lucht tussen zit. Je vult de pot tot net onder de rand. Hou een klein beetje ruimte bij de deksel zodat het gas dat ontstaat bij het fermentatieproces kan ontsnappen. 

Laat de pot staan voor een week op kamertemperatuur, niet in de zon. Na een week is je zuurkool klaar. Je kan het op eten of bewaren in de koolkast.  Als je het langer laat staan wordt de zuurkool zuurder. Als je na een week de pot in de koolkast zet stopt het fermentatieproces.