Fysiotherapie en leefstijlcoaching zijn bijna niet los van elkaar te zien. Fysiotherapie is al lang niet meer het beroep dat met enkel wat technieken op een behandelbank, probeert al je klachten te laten verdwijnen. De nieuwe generatie fysiotherapeuten hebben een duidelijke focus op houding, beweging en zelfredzaamheid. En dat is maar goed ook, want veel van onze fysieke klachten blijken niet veroorzaakt te worden door pech, aangeboren letsel of een teveel aan beweging.
Hoe zit het met jouw herstellend vermogen?
Een schouder die maar blijft zeuren, knieklachten die om de paar maanden weer terugkomen of verkrampingen in een nek die iemand belemmeren te genieten van het leven… Als fysiotherapeut zag ik te vaak mensen in mijn praktijk die oneindig veel sessies nodig hadden om überhaupt nog fatsoenlijk te bewegen, hun drukke bestaan weer op te kunnen pakken en weer aandacht aan werk en/of hun gezin te geven
“Die knie van mij is altijd al zwak geweest” -“`Ik heb te fanatiek gesport” – of “ik heb nou eenmaal een fysiek zwaar beroep”. Het is een greep uit de zelfverklaarde oorzaken voor klachten die ik dagelijks van 90% van mijn cliënten te horen krijg. Herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws: “het bewegingsapparaat van de mens slijt namelijk niet door gebruik!” Ook ontstaan klachten niet vanuit het niets. Alleen de variabelen die ze in jouw geval veroorzaken ken je nog niet.
Een gezond lichaam heeft bovendien een enorm zelfherstellend vermogen. Blijft een blessure of andere pijnklacht terugkomen, dan kijken we dus niet naar het ‘omzeilen’ van een zogeheten slijtage, maar naar waarom jouw herstelvermogen achterblijft.
“het bewegingsapparaat van de mens slijt niet door gebruik”
Hoe beïnvloedt leefstijl jouw herstellend vermogen?
- Te weinig of slechte slaap
- hormonaal disbalans
- ongezonde voeding
- vulling in plaats van voeding
- te veel troep
- te weinig bouwstoffen
- stress
- geen ontspanning
- te weinig (kwalitatief goede) beweging
- verkeerd verwachtingspatroon
Door al deze zaken kun je – zonder dat je het door hebt – je eigen herstel belemmeren. En dat is zonde, want denk je eens in hoeveel beter jouw leven wordt wanneer je klachtenvrij zou zijn.
Leefstijl concreet maken
Wanneer je lichaam zichzelf niet meer weet te repareren, je constant moe bent, kortademig bent of bijvoorbeeld dikwijls kampt met hoofdpijn, is dat een signaal van je lijf dat er iets moet gebeuren voordat je weer optimaal kunt presteren. Er zal gesleuteld moeten worden aan je leefstijl. Want, laat me je direct van een illusie afhelpen: hoe gezond je ook denk te leven, een andere (betere) uitkomst verwachten terwijl je precies hetzelfde doet als afgelopen jaren, is niet reëel.
Om gedragsonderzoek en -veranderingen effectief te laten zijn, vlieg ik een begrip als leefstijlinterventie zo concreet mogelijk aan, door het op te delen in de volgende bouwstenen:
Voeding
Beweging
Ontspanning
Mindset
Voordat de emmer overloopt...
De spreekwoordelijke emmer en de ‘laatste druppel’ worden dikwijls aangehaald wanneer we spreken over psychische klachten. Maar wist je dat diezelfde emmer ook de optelsom van jouw fysieke klachten kan zijn? En dat het veel interessanter is om niet de laatste druppel onder de loep te nemen, maar de complete opvulling van de emmer te onderzoeken? Het is namelijk waar dat stress alle druppels voor jouw emmer oplevert, maar psychische stress is daarbij slechts één mogelijke factor. Homeostatische stress wordt vaak vergeten, maar is een hele grote boosdoener die je gezondheid evengoed stap voor stap kan ondermijnen.
Het coachingstraject
We hebben het nog niet gehad over de voorwaarden waaronder jij de nodige veranderingen in je leefstijl kan doorvoeren. Allereerst is er natuurlijk de intrinsieke wil die aanwezig moet zijn. Maar hoe ga je van willen naar doen? Voor de juiste mindset is inzicht en kennis onmisbaar. Daar kan ik je als coach bij helpen.
We onderzoeken de diverse schakels die jouw leven bepalen en welke invloed jij daar zelf op uitoefent. Alle facetten van je voeding en mate van beweging en ontspanning komen daarbij aan bod, om zo te bepalen wat jouw emmer vult en waar interventie nodig is. Verder voorzie ik je van kennis over wat daadwerkelijke gezonde voeding is, hoeveel en wat voor beweging een mens nodig heeft en de timing van spanning, ontspanning en het eten van een maaltijd.
Pak zelf de regie terug!
Een betere partner, ouder en werknemer worden die keer op keer een waardevolle bijdrage weet te leveren? Alles staat of valt met een flinke dosis energie en die kun je zelf terugwinnen.
Als coach laat ik mijn cliënten namelijk graag in hun waarde, ik ga uit van hun eigen kracht. Dit betekent dat ik niet je handje vast zal houden tijdens coachingsessies. Mijn communicatie zal altijd eerlijk en zeer direct zijn. Ook zet ik mijn trainees niet op een weegschaal en meet ik hun vetpercentage niet. Dat kun je allemaal prima zelf. Onze tijd samen kunnen we beter besteden aan nieuwe inzichten en technieken. Durf jij de challenge van je leven aan?
Wie is Bart Goud
Tijdens de twaalf jaar dat Bart nu als fysiotherapeut werkt, merkte hij tijdens het trainen en revalideren van mensen, dat een overvloed aan welvaartziektes snel en volledig herstel in de weg zit of zelfs de oorzaak zijn van de klachten waarmee mensen bij zijn praktijk aankloppen. Daarnaast heeft hij zich altijd geïnteresseerd in de holistische connecties in het menselijke lichaam en de variabelen die daarin een rol spelen. Dit resulteerde in diverse cursussen en zelfonderzoeken waarvoor hij opleidingen in voeding, beweging en psyche als basis gebruikte.
leefstijl is belangrijker dan ooit.
Nederland telt meer dan 10 miljoen chronische zieke mensen. Elke chronische ziekte is weer een risicofactor voor de volgende ziekte. Het wordt tijd dat we meer aan preventie gaan doen. Neem de regie over je gezondheid in eigen handen.
‘Als we ieder persoon de juiste hoeveelheid voedsel en beweging, niet te weinig en niet te veel, kunnen geven, hebben we de veiligste route naar gezondheid gevonden.’
Hippocrates (460-371 v chr.)