Oervoeding

Welkom op de pagina Oervoeding. Eten is lekker en een groot onderdeel van ons sociale leven. We zien het vaak als een beloning en soms als troost. Er is veel over te lezen, kijken en luisteren in boeken, televisie en podcasts. Je zou verwachten dat we ondertussen allemaal professor zijn in voeding. Helaas zijn de cijfers het daar niet mee eens. Ongezonde voeding alleen kost de zorg al veel geld. Het aantal mensen met overgewicht stijgt al jaren. Op dit moment is 52% van de Nederlanders te zwaar. De zo genoemde welvaartsziekte blijven ook maar toenemen. Blijkbaar weten we wel genoeg van eten, maar nog niet genoeg van voeding.

Van een gezonde leefstijl is voeding slecht een onderdeel, maar het is wel een van de makkelijkste om aan te passen. Namelijk: je koopt iets anders en stop wat anders in je mond. Maar ja, dan moet je wel weten wat je moet kopen of dus wat je moet eten.

Er zijn zoveel meningen en ideeën hoe kies je wat de juiste is. De manier waarop ik het verantwoord: wat we eten moet kloppen met onze anatomie en fysiologie, het moet kloppen met onze DNA en dus logisch zijn in het licht van de evolutie of ontwikkeling van de mens.

Probeer de voeding van onze visser/verzamelaar voorouders zo goed mogelijk na te bootsen in deze nieuwe supermarkt jungle. Onze genen zijn niet aangepast op de te nieuwe omgeving en voeding. Genen veranderen te langzaam, dus laten we de omgeving (terug) veranderen.

Wat zijn de onderdelen

Wat eet je

Onze kennis over wat gezonde voeding is, is in de loop van de jaren zo vertroebeld dat we  haast geen idee meer hebben. Mensen zeggen ook wel: stom dat je geen handleiding bij krijgt bij de geboorte. Toch is die handleiding er wel. Het is je eigen natuur, je bouw, je menselijke genen. Je bent in de war gebracht door reclames, massa productie en uiteindelijk je eigen hormonen. 

Het eten van ‘mensvoeding’ zorgt dat je al veel beter kan luisteren naar signalen uit je lichaam. Automatisch schat je beter in hoeveel en wanneer je moet eten.

Wanneer eet je

Gewoonte en misopvattingen in combinatie met homeostatische honger of hedonische honger.

Eet jij omdat je behoefte hebt aan voedingsstoffen of omdat het dat moment van de dag is? Heb je behoefte aan een koekje of zie je dat koekje toevallig liggen en is zo je behoefte ontstaan?

Denk jij dat 3 maaltijden per dag logisch en gezond zijn aan gevuld met tussendoortjes?

Je kan in verschillende blogs van mij lezen waarom ik daar anders over denk.

Hoeveel eet je

Als wat en wanneer je eet klopt, dan is hoeveel je eet nauwelijks nog belangrijk. 

Toch is het interessant om inzicht te krijgen wat je lichaam nodig heeft als het gaat om energie behoefte. 

Daarnaast is er in de loop der jaren een behoorlijke verschuiving geweest in de verhouding waarin we koolhydraten, eiwitten en vetten nuttigen. Een herstel van deze balans kan vele gezondheidsvoordelen opleveren. 

Informatie!

Omdat je OERbrein al die bewerkte producten wel prima vindt (zoet, vet en zout), is de juiste keuze maken lastig en afhankelijk van kennis. Want je slimme mensbrein moet sterker zijn dan het oerbrein. Daarom is de eerste stap naar veranderen kennis op doen.

De belangrijkste boodschap

Gezonde voeding kenmerkt zich niet door de aanwezigheid van nutrienten, maar door de afwezigheid van anti-nutrienten.

Bart Goud OERsterk

OERdieet

wat ik eet

  • Groente
  • Fruit
  • Noten en zaden
  • Vis
  • Gevogelte
  • Vlees
  • Eieren
  • Vetten en olien

wat ik niet eet

  • Geraffineerde producten
  • Geraffineerde suikers
  • Granen (voornamelijke tarwe)
  • Peulvruchten
  • Soja
  • Zuivel
  • Zoetstoffen
  • Verschillende schadelijke stoffen met een E-nummer (e621)

Wanneer -> Wat -> Hoeveel

Het gaat niet altijd over hoeveel of wat je eet! 
Intermittend fasting is een van de krachtigste aanpassingen in je voedingspatroon die je kan maken.

  • Eet maximaal 8 uur per dag – vast minimaal 16 uur per dag.
    • Meer herstel
    • Minder ontstekingsstoffen
    • Beter nuchtere glucose
    • Focus op vet verbranding
    • En veel meer