Universiteit van het Leven

De universiteit van het leven wordt natuurlijk gebruikt om het geleerde door levenservaring aan te duiden. Dankzij internet, boeken en de vrijheid op informatie hebben we geen universiteit of opleiding meer nodig om ons zelf wijzer te maken. Op deze steeds groter groeiende pagina vindt je een greep uit wat ik gelezen en ontdekt heb. Tevens schrijf ik over onderwerpen die ik vaak uitleg in de praktijk. 

Nieuwe inzichten in fysiotherapie en revalidatie bij artritis psoriatica

Table of Contents

Maart 2021

Artritis psosiatica is een combinatie van artritis en psoriasis. Een bijzondere combinatie? of eigenlijk heel logisch. De huidige indeling van ons gezondheidsysteem in specialisme doet al snel vermoeden dat verschillende aandoeningen ook los van elkaar bekeken kunnen worden. Wellicht is onze gezondheid meer verbonden dan de indeling in het ziekenhuis. Het gaat hier om een aandoening waarbij veel ontstekingen samen komen. Van huid/bindweefsel, spieren/fascia en gewrichten vaak met veel comorbiditeit. De combinaties komen verrassend vaak voor.

Obesitas, roken, drinken, weinig slaap, een zittend levensstijl en psychosociale stress zijn volgens onderzoek grote risicofactoren. Je ziet hier een grote kans voor fysiotherapie. Beweging ( bestaat uit cardiotraining, kracht, rekoefeningen en HIIT) in combinatie met een gezond voedingspatroon is heel belangrijk. Cryotherapie en warmte werken ook. We zien in onderzoek steeds de kracht van combinatie. Nachtspalken leveren geen extra voordeel op.

Met comorbiditeit wordt bedoeld ‘ziekte beelden die je er naast heb’. We zien vaak hart en vaatziekten (43%) Hypertensie, diabetes mellitus, hyperlipidemie, metabool syndroom, fybromyalgie en obesitas. Dit is niet zo verwonderlijk als je weet dat aan deze aandoeningen ook de chronische ontstekingen ten grondslag liggen.

Er is een groot aantal onderzoeken naar de rol van fysiotherapie en lichaamsbeweging bij chronische inflammatoire aandoeningen zoals artritis. Maar er zijn er maar weinig die specifiek zijn op een combinatie als artritis psoriatica. Op het moment is er weinig bewijs, maar zoals zo vaak betekend dat niet dat er tegen bewijs is, maar dat er letterlijk niet veel onderzoek is gedaan. Het bewijs dat er is, is juist heel positief.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33710586/

Is fysiotherapie zinvol bij een verzakte tussenwervelschijf van de lage rug?

Maart 2021

Deze systematische review en meta analyse laat zien dat fysiotherapie bij PIVD – prolapsed intervertebral disc effectief is. Er is een significant verschil gevonden in pijn beleving. De therapie heeft invloed op fysiologische en biomechanische factoren zoals correctie van de verplaatste schijf, opening van de foramina, vergroting van de tussenwervelruimte en verkleining van de hernia met negatieve intradiscale druk.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33708044/

Boeken - wat wij lezen

Partners

www.sportfront.nl

www.fsfitness.nl