Inhoudsopgave

Vergoeding fysiotherapie zorgverzekering

Wordt fysiotherapie voor volwassenen vanuit de basisverzekering vergoed?

Volwassenen met alleen een basisverzekering moeten in elk geval de eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) zelf betalen. Daarna worden de behandelingen alleen uit de basisverzekering vergoed als de aandoening op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. Je vindt hier meer informatie over de lijst met chronische aandoeningen. Let op: Vergoedingen uit je basisverzekering tellen mee voor het wettelijk eigen risico, vergoedingen uit je aanvullende verzekering tellen niet mee voor het eigen risico.

Hoe zit het met de vergoeding voor kinderen?

Kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen volledig vergoed uit de basisverzekering als ze naar een gecontracteerde therapeut gaan. Als de therapeut vindt dat 9 behandelingen niet voldoende zijn, dan vergoedt de zorgverzekeraar na verwijzing van een arts of medisch specialist nog 9 behandelingen. Bij een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen staat, worden de kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Fysiotherapie uit de aanvullende verzekering

Fysiotherapie valt voor de meeste aandoeningen buiten de basisverzekering. Voor de vergoeding van fysiotherapie ben je dan ook in de meeste gevallen aangewezen op de door jou afgesloten aanvullende verzekering. De dekking is per zorgverzekering anders. Bekijk daarom je verzekeringspolis altijd goed na zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je blijft namelijk zelf verantwoordelijk voor het aantal behandelingen en de betaling van de uitgevoerde behandelingen.

Wat is de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering?

Dit verschilt per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering. Kijk in je polis om te achterhalen voor welke vergoeding je in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. De duurste pakketten vergoeden vaak 100% van de kosten.

Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar. Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als je maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot fysiotherapie rekent.

Vergoeding manuele therapie.

Gaat u naar een gespecialiseerde fysiotherapeut, zoals een manueel therapeut? Dan wordt dit meestal vergoed vanuit het budget voor fysiotherapie. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Praktijk tarieven fysiotherapie 2020

Zitting fysiotherapie

€ 38,=

Zitting manuele therapie

€ 45,=

Zitting fysiotherapie aan huis

€ 52,50

Lange zitting fysiotherapie bij complexe of meervoudige zorgvragen (60 min)

€ 76,=

Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoek (60 min)

€ 76,=

Screening, intake en onderzoek (30 min)

€ 56,50

Intake en onderzoek na verwijzing (30 min)

€ 56,50

Verslaglegging fysiotherapie aan derden

€ 76,=

Telefonische zitting (per 10 min)

€ 12,50

Behandeling shockwave op het zittingstarief(per 10 min)

€ 10,=

Niet op tijd afgemelde afspraak

€ 38,=

wijzijnfysio_vergoeding
https://www.zorgwijzer.nl/faq/welke-zorgverzekeraars-zijn-er

Belangrijke informatie 2020

Gecontracteerde zorg

Wijzijnfysio heeft voor 2020 overeenkomsten met de volgende verzekeraars afgesloten:

Achmea, VGZ, IptiQ, aevitae, ASR, ONVZ en DSW. De contracten gelden ook voor de merknamen die onder de verzekeraar hangen, bijvoorbeeld Interpolis onder AchmeaKlik hier voor meer informatie over de merknamen.

Als je verzekerd bent bij een van de zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben, declareren wij je behandelingen direct bij je zorgverzekeraar. Zie ook onze algemene voorwaarden,

Voor 2020 hebben wij helaas geen contract kunnen afsluiten met CZ. Omdat we nieuwe praktijk zijn, hebben we de inschrijfdatum voor het nieuwe contract met CZ (november 2019) niet kunnen halen. CZ heeft geen mogelijkheid voor nieuwe praktijken om het contract op een later tijdstip in het jaar in te laten gaan, zoals bij andere zorgverzekeringen gebruikelijk is.

Ongecontracteerde zorg

Natuurlijk kun je ook bij ons terecht als je een zorgverzekering hebt waarmee wij geen contract hebben afgesloten. Wij kunnen dan de behandeling(en) niet voor je declareren bij je zorgverzekering. Dit betekent dat jij de factuur voor je behandeling(en) van ons krijgt en zelf aan ons betaalt. We brengen de tarieven zoals vermeld in onze tarievenlijst in rekening. Zie ook onze algemene voorwaarden. Je declareert de rekening vervolgens zelf bij je zorgverzekering. Je krijgt dan, afhankelijk van je gekozen aanvullende verzekering (een deel van) de kosten vergoed.

De laagste premie betekent niet automatisch de laagste kosten
Laat je daarom goed informeren over jouw keuze in zorgverzekering. Er zijn diverse onafhankelijke websites die je hierbij kunnen helpen, zoals www.poliswijzer.nl, www.zorgkiezer.nl of www.consumentenbond.nl.

 

Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor vragen. Ons team staat voor je klaar.